Tandbederf 15.000 jaar geleden

geschiedenis van tandheelkunde

Jager & verzamelaar

De reden waarom wij anno 2015 tandartsen nodig hebben, komt op de eerste plaats door ons voedsel, en meer bepaald door de suikers en andere koolhydraten. Dat is toch wat er in de geschiedenisboekjes staat. De algemene opvatting is dat de mens, eens hij de switch maakte van jager & verzamelaar naar landbouwer, hij gaatjes begon te krijgen. Volgens velen ontstonden de gaatjes op het moment dat ze graan begonnen te kweken. Dit blijkt niet juist te zijn! Wetenschappers hebben geconstateerd dat ook onze jagende voorouders al vrij veel tandbederf kenden.

Noten

De oorzaak blijken de grote aantallen noten die de jagers aten. De onderzoekers onderzochten een 50 tal skeletten van zo’n 15.000 jaar oud, die gevonden waren in de zogenaamde Grotte des Pigeons in Marokko.
En wat stelden ze vast? Ze hadden bijna allemaal tandbederf, de helft zelfs vrij ernstig. Uit de in de grot gevonden plantenresten concludeerden de onderzoekers dat de vroege bewoners veel eikels, wilde haver en pistachenoten verorberden. Die zijn allemaal rijk aan suikers. Ze waren dus nog steeds jager&verzamelaars die hun eten trachtten aan te vullen met met koolhydraten. De combinatie van veel suiker en plakkerigheid van die noten, waren de directe aanleiding van de gaatjes in de tanden.

Tandenpoetsen

De archeologe Karen Hardy was ook benieuwd naar wat de oermens at. Daarvoor trok ze naar de Noord-Spaanse archeologische site Sima del Elefante. Van de fossiele resten die ze er vond onderzocht ze het tandsteen. Hoe archeologen hierbij te werk gaan, ontdek je in dit filmpje.

Het merkwaardige is, ze vond niet alleen voedselresten. Uit haar analyse kwamen ook kleine onverteerbare stukjes hout. Deze zouden onze voorouders gebruikt hebben om hun tanden te reinigen. Ook zij waren zich met andere woorden al bewust van het belang van een goede mondhygiëne.

Bron

PNAS

Lees zeker ook: