Tandvullingen

Tandenvulling bij de tandarts

Wat is een tandvulling?

Indien de tandarts tijdens de controle een gaatje of meerdere gaatjes ontdekt, dan kan dit behandeld worden met tandvullingen. Breekt er een stuk van uw tand af? Dan kan de tandarts dit met vullingsmateriaal herstellen. Dankzij tandvullingen kunnen tandartsen zoveel mogelijk van uw eigen tandweefsel behouden.

Indien nodig kan uw tandarts de tand vullen met een grijze, metalen tandvulling, ook wel amalgaamvulling. Daarnaast kan de tand ook gevuld worden met tandkleurige producten zoals composiet en glasionomeer. Amalgaamvullingen worden steeds minder als tandvullingen gebruikt aangezien het herstel minder esthetisch is.

Soorten tandvullingen

De tandkleurige tandvullingen komen het vaakst voor in composiet. Dit zijn esthetische vullingen die ook nog eens duurzaam zijn aangezien ze bestaan uit glaspartikels vermengd met kunststof. Met behulp van lijm wordt deze soort tandvulling in de tand geplaatst. Hierna worden ze uitgehard met een lamp. Dankzij deze soort tandvullingen zal u sneller mogen eten. Een ander alternatief is wit vullingsmateriaal is glasionomeer, dit materiaal is nog tandvriendelijker maar minder slijtvast. Indien er pijnklachten optreden door een gaatje in de tand dan gebruikt de tandarts soms deze soort tandvulling.