Blog

Dankzij onze blog blijft u op de hoogte van de nieuwste wijzigingen binnen de wereld van de tandarts. Bovendien delen we hier met u de laatste nieuwtjes en updates over onze tandartspraktijk!

Waarom jij een gebitsreiniging moet laten uitvoeren

Je kan zelf allerlei zaken ondernemen om je gebit goed te reinigen. Zo kan je je tanden minstens tweemaal per dag grondig poetsen, je tandenborstel regelmatig vervangen, flossen en spoelen met mondspoelmiddelen. Maar, hoe goed…

Lees meer
Wat doe je tegen acute tandpijn?

Wat te doen bij acute tandpijn?

Acute tandpijn komt uiteraard nooit gelegen. Als je het al eens meegemaakt hebt, ben je wel bekend met de plotse en intense pijn. Daarbij kan tandpijn ervoor zorgen dat je je moeilijker concentreert of dat…

Lees meer
bruxisme feature

Tandenknarsen of bruxisme: alles wat je moet weten

Bruxisme is de tandheelkundige term die tandartsen gebruiken voor knarsetanden en/of kaakklemmen. Beiden kunnen voorkomen bij zowel kinderen als volwassenen. Maar, wat is het nu precies? We spreken van tandenknarsen als iemand zijn of haar…

Lees meer
De juiste tandenborstel kiezen: hoe doe je dat?

Hoe de juiste tandenborstel kiezen?

Iedereen weet dat er verschillende soorten tandenborstels zijn. De meeste mensen maken ondertussen al gebruik van een elektrische tandenborstel in plaats van een manuele. Maar hoe zorg ik er nu voor dat ik de juiste…

Lees meer
Update over het coronavirus

Covid-19: Kan je naar de tandarts?

Tandartspraktijken zijn weer sinds mei 2020 open voor patiënten die geen Covid-19 symptomen hebben. Om het risico op besmetting maximaal uit te sluiten, dien je rekening te houden met de volgende voorwaarden. Hoe maak ik…

Lees meer
Update over het coronavirus

Advies Coronavirus (Covid-19)

Beste Patiënt, in verband met het coronavirus Covid-19 en in overleg met het Verbond van Vlaamse Tandartsen (VVT) en de Vlaamse Beroepsvereniging van Tandartsen (VBT), zijn reguliere behandelingen opnieuw toegestaan. We zijn alle dagen aanwezig,…

Lees meer
Wat moet je doen tegen rotte tanden?

Rotte tanden voorkomen en behandelen in Wenduine

Rotte tanden kunnen ernstige gevolgen hebben voor je gebit. Wanneer je tandplak negeert, kan dit al snel leiden tot een gaatje. Als je dit niet op tijd laat behandelen, kan dit gaatje uitgroeien tot tandbederf.…

Lees meer

Mondwater: 5 belangrijke vragen

Mondwater is een goede aanvulling voor een goede tand- en mondhygiëne. Veel mondspoelmiddelen beweren dat ze gaatjes en tandplak kunnen voorkomen of een frisse adem veroorzaken. Bij heel wat mondwaters is dit ook effectief het…

Lees meer
Is suiker slecht voor je tanden?

Suiker: slecht voor je tanden?

Dat suiker een slechte gewoonte is voor je tanden weten de meeste mensen wel. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En is dat nog steeds zo’n groot probleem als je je tanden achteraf goed poetst?…

Lees meer

Tandenpoetsen: de basisregels

Als ouder moet je je kind een heleboel aanleren, en ook de juiste tandenpoetsroutine wordt maar beter snel een goede gewoonte. De basisregels bij tandenpoetsen leer je al van kleins af aan. Enkele basisregels bij…

Lees meer
Wat is de wortelkanaalbehandeling?

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is wat bij heel wat mensen bekend staat als een ontzenuwing van de tand. In bepaalde gevallen kan de zenuw in een tand ontsteken of zelfs afsterven. Dan kan het ontzenuwen van de…

Lees meer
Jaarlijks tandartsbezoek uitgesteld?

Jaarlijkse tandartsbezoek uitgesteld?

Jaarlijkse tandartsbezoek uitgesteld? Het jaarlijkse tandartsbezoek, niemand die er echt staat voor te trappelen. Tot nader orde verzamelt de Vlaamse Beroepsvereniging van Tandartsen er geen cijfers over, maar wij hebben alvast een sterk vermoeden dat…

Lees meer
Angst voor de tandarts

Angst voor de tandarts

Ook jij ervaart vast wel een zekere gezonde spanning wanneer je naar de tandarts moet. Het wordt pas problematisch wanneer dit omslaat in angst die jou ervan weerhoudt om naar de tandarts te gaan. In…

Lees meer
De geschiedenis van tandenpoetsen

Tandenpoetsen

Tandenpoetsen kent een lange geschiedenis. Cleopatra wreef met een mengsel van zout, munt, peper en gedroogde bloemen over haar tanden. Ook de Grieken en Romeinen waren al overtuigd van het belang van een goede mondhygiëne.…

Lees meer
Kronen en bruggen

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn bedoeld als vervangingen voor tanden en kiezen, ze hebben daarom dezelfde vorm en functie. De behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan de behandeling voor een normale vulling. Wat is…

Lees meer
Alles over verstandskiezen

Alles over verstandskiezen

Bijna iedereen heeft verstandskiezen. Er wordt vaak gedacht dat de naam verstandskies is afgeleid van het woord ‘verre stand’. Dit is echter onjuist. Een verstandskies wordt zo genoemd omdat ze pas op latere leeftijd doorbreken, net…

Lees meer
Een slechte adem

Een slechte adem?

Een slechte adem is vervelend. Ongeveer 1 op de 7 mensen heeft er last van. De medische term voor een slechte adem is Halitose. Een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig zijn er voor…

Lees meer
mondspoelmiddelen

Mondspoelmiddelen

Soorten Mondspoelmiddelen kunnen gebruikt worden als dagelijkse aanvulling voor de mondverzorging. De verschillende soorten kunnen worden gebruikt tegen: Gaatjes Ontstekingen Infecties Tandplak Tanderosie Tandplak Mondwater mag niet worden gezien als vervanging van tandenpoetsen maar als…

Lees meer
Misverstanden over het kindergebit

Kindergebit: enkele misverstanden

Sommige ouders houden er verkeerde opvattingen over het gebit van hun kinderen op na. In dit artikel enkele van de meest gehoorde misverstanden. Het melkgebit is minder sterk indien de baby heel vroeg tandjes krijgt…

Lees meer
Hoe opnieuw witte tanden krijgen?

Hoe opnieuw witte tanden krijgen?

Uiteraard heeft iedereen graag stralend witte tanden. Immers, is een aantrekkelijke glimlach met mooie witte tanden niet een beetje een persoonlijk visitekaartje? Door de jaren heen verkleurt ons gebit echter. De vraag die velen zich…

Lees meer
De geschiedenis van de tandheelkunde

De geschiedenis van de tandheelkunde

Prehistorie De eerste indicaties van tandheelkundige activiteiten dateren uit de prehistorische periode van +/- 11.000 jaar v. Meer precies, wetenschappers vonden in Pakistan 11 geboorde tanden. Onderzoek toonde aan dat voor dit prehistorische boren al…

Lees meer
Tandbederf 15.000 jaar geleden

Tandbederf 15.000 jaar geleden

Jager & verzamelaar De reden waarom wij anno 2015 tandartsen nodig hebben, komt op de eerste plaats door ons voedsel, en meer bepaald door de suikers en andere koolhydraten. Dat is toch wat er in…

Lees meer
Slimme tandenborstels: de toekomst

Slimme tandenborstels

Met de huidige digitale technologiën zal de medische sector, en dus ook de tandheelkundige, grondig veranderen. Een armband die onze bloeddruk registreert, een app op je smartphone die een bepaalde ziekte opmerkt, een koptelefoon als…

Lees meer