Angst voor de tandarts

tandartsangst

Ook jij ervaart vast wel een zekere gezonde spanning wanneer je naar de tandarts moet. Het wordt pas problematisch wanneer dit omslaat in angst die jou ervan weerhoudt om naar de tandarts te gaan. In deze blogpost bespreken we de mogelijke oorzaken van die verlammende angst voor de tandarts, maar ook hoe je deze kan overwinnen.

Oorzaken

Vanwaar komt die angst bij sommige mensen om naar de tandarts te gaan. Wij sommen een aantal mogelijk oorzaken op:

  • Bij nogal wat mensen is er de angst voor de pijn die ze kunnen hebben, zeker bij diegenen die van nature een lage pijngrens hebben,
  • Dat gevoel wordt vaak versterkt wanneer iemand een heel nare ervaring heeft gehad. Je ziet er met andere woorden dan ook tegenop om nog eens doorheen diezelfde pijn te moeten. Nog voor de tandarts iets heeft gedaan, voel je als het ware de pijn die je in het verleden gevoeld hebt;
  • Het wordt sommige patiënten ook te machtig eens ze in de stoel liggen en de tandarts zich over hen buigt. Het gevoel alle controle kwijt te zijn en geen kant uit te kunnen, maakt hen angstig;
  • Tot slot is er bij sommige patiënten een zeker schaamtegevoel wanneer de tandarts het gebit controleert op eventuele gaatjes, tandsteen of tandvleesontsekingen. De vanzelfsprekende geringe afstand tussen patiënt en tandarts tijdens de behandeling, werkt dat gênegevoel in de hand.

Verschil tussen angst voor de tandarts en tandartsfobie

Het is niemands favoriete afspraak en de meesten hebben dan ook in meer of minder mate een ongemakkelijk gevoel wanneer ze naar die jaarlijkse controle moeten. Er is sprake van een gezonde spanning voor het onbekende. Je gaat langs en hoopt dat je ook dit jaar vlekkeloos de test doorstaat. Wanneer er toch moet worden verdoofd en geboord, bijt je even op de tanden omdat je beseft dat dit alles is om erger te voorkomen. Het eventuele ongemak of de lichte pijn die je voelt, neem je erbij.

Anders wordt het wanneer deze spanning omslaat in een soort verlammende angst. Ga je er soms alles aandoen om een tandartsbezoek uit te stellen? Neem je daarom lange tijd pijnstillers tot ook dat niet meer helpt? Dan is de kans groot dat je lijdt aan een tandartsfobie.

Niets om schrik voor te hebben, wij helpen jou graag om die grote angst of fobie te overwinnen.

Hoe de angst of fobie voor de tandarts overwinnen?

Hier zijn er tien tips waarmee je aan de slag kan gaan.

1. Erken jouw angst

Alles begint met het voor jezelf erkennen dat je kampt met een ongezonde angst voor dat volgende tandartsbezoek. Het is een eerste stap in het aanpakken van het probleem. Schrijf neer wat jou zo angstig maakt en praat erover met iemand. Het zal niet alleen in de eerste plaats jou helpen, maar ook jouw tandarts zal zo een beter begrip krijgen van wat jouw fobie is en jou kunnen helpen om hiermee om te gaan.

2. De juiste tandarts vinden

Een belangrijk aspect in het vinden van een manier om jouw fobie te overwinnen, is het vinden van een voor jou geschikte tandarts. In die zoektocht kan je raad vragen bij vrienden en familie die misschien wel iemand kunnen aanbevelen die weet om te gaan met patiënten met een tandartsfobie.

Wanneer je uiteindelijk een lijstje hebt van tandartsen bij wie je het wel eens wilt proberen, bel of mail hen eerst eens waarbij je jouw probleem voorlegt. Volg je gevoel en maak een afspraak bij de tandarts(en) waarbij je een goed gevoel hebt.

Probeer bij je bezoek een goed idee te krijgen van de sfeer en vooral of je je er relaxed kan voelen. Kies niet voor de soms holle replieken als “Er is niets om je zorgen over te maken.” of ” Bij ons zal je geen angst hebben.”, maar kies voor iemand die luistert naar jouw verhaal en jou probeert te begrijpen.

Bij deze tandarts wil je niet belanden

3. Communiceer duidelijk over jouw angst.

Signaleer van bij het eerste contact met jouw tandarts, de angst die je hebt. Op die manier kan de tandarts met jou een aantal afspraken maken. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld tekens afspreken wanneer je je tijdens de behandeling plots heel oncomfortabel voelt. Sowieso zal een goede tandarts zoals met iedere patiënt op voorhand zeggen wat de behandeling inhoudt.

4. Overwin stapsgewijs jouw angst.

Voor mensen met een tandartsfobie is alleen al in die tandartsstoel zitten genoeg om het benauwd te krijgen. Het kan voor hen interessant zijn om niet te bruusk van start te gaan. Door de patiënt geleidelijk te laten wennen aan het ganse gebeuren, zal deze ook stap voor stap vertrouwen tanken. De tandarts kan bijvoorbeeld de eerste keer starten met een controle, zonder verdere behandeling. Door die opeenvolging van positieve ervaringen, kan je geleidelijk aan jouw angst overwinnen.

5. Vraag aan iemand om mee te gaan.

Wat ook kan helpen is om iemand mee te vragen. Deze steun zal ervoor zorgen dat je je ook meer op je gemak volet. Kies daarom wel iemand die zelf geen angst heeft voor de tandarts.

6. Kalmeermiddelen mogelijk?

Bespreek met jouw tandarts of een kalmeermiddel mogelijk is. Ga niet zelf kalmeermiddelen nemen zonder medeweten van jouw tandarts.

7. Relaxatieoefeningen.

Relaxatieoefeningen kunnen ervoor zorgen dat je je rustiger voelt tijdens de behandeling. Leer ontspannen door dagelijks ademhalingsoefeningen te doen. Het zal jou ook helpen om te ontspannen wanneer je in de tandartsstoel zit.

8. Gebruik afleidingen.

Door je aandacht te vestigen op andere zaken, kan je ook de angst reduceren. Luister bijvoorbeeld naar muziek tijdens de behandeling of knijp in een stressbal. Doe voor je binnengaat ook iets wat jou blij maakt, zodat je ontspannen bent.

9. Zoek psychologische hulp.

Ga misschien eens langs bij een psycholoog die zich specialiseert in de behandeling van angststoornissen en fobieën

10. Beloon jezelf.

Ga voor een beloning, wanneer je uiteindelijk jouw angst of fobie overwonnen hebt, maar ook bij elke geslaagde nieuwe stap. Op die manier associeer je de tandartsbezoeken met iets leuk.

Misschien nog dit

Kan je je nauwelijks nog herinneren wanneer je de laatste keer naar de tandarts ging? Was het nu voor of na de val van de Muur? Scoorden de Beatles net hun eerste hit of stond Thriller van Michael Jackson op één in de hitlijsten?

Komen er toch plots allerlei schrikbeelden van de tandarts terug? Besef dan dat er tijdens jouw afwezigheid ook heel wat veranderd is bij de tandarts. Niet alleen de verdoving en behandelingstechnieken zijn verder verbeterd. De meeste tandartsen investeren vandaag ook in een heel menselijke manier van werken, waarbij de patiënt centraal staat. Ze streven naar een omgeving waarin iedere patiënt zich goed kan voelen.

Ga met deze tips aan de slag en geraak verlost van jouw panische angst voor de tandarts.

Lees ook onze blogpost over tandenpoetsen opdat je met een nog geruster gevoel naar de tandarts kan.