Tandenpoetsen

tandenpoetsen
Tandenpoetsen kent een lange geschiedenis. Cleopatra wreef met een mengsel van zout, munt, peper en gedroogde bloemen over haar tanden. Ook de Grieken en Romeinen waren al overtuigd van het belang van een goede mondhygiëne. En jij? Durf jij wel eens een beurtje tandenpoetsen overslaan? Dan bent je net zoals 47% van de Belgen. Daarmee bengelen we helemaal onderaan in Europa. Tijd om, vergeef ons de woordspeling, een tandje bij te zetten. Wij helpen jou hier graag bij.

Lees verder en ontdek het verband tussen Johnny Hallyday, de keizer van China en Mickey Mouse.

Waarom een goede mondhygiëne belangrijk is?

Een slechte mond- en tandhygiëne kan tot heel wat problemen leiden. Dat kan gaan van tandplak en tandsteen tot tandcariës (n.v.d.r. gaatjes) of tandvleesproblemen. Zoiets is niet alleen hinderlijk en veelal pijnlijk, maar ook gevaarlijk. Wanneer dit uitmondt in een tandabces, kunnen de bacteriën via het bloed, het hart en de nieren bereiken. Met alle gevolgen van dien.

Wat is de goede poetstechniek?

Hou de borstel onder een hoek van 45 graden tegenaan het tandvlees en maak vervolgens zachte, kleine ronde bewegingen, weg van het tandvlees. Poets eerst de buitenkant van de tanden in het bovenste kaakbeen en doe daarna hetzelfde voor de tanden in de onderkaak. Hetzelfde doe je voor de binnenkant van de tanden. Daarna poets je het kauwoppervlak van zowel de bovenste als onderste tanden. Poets ook zachtjes het tandvlees om tandplak te vermijden. Vergeet ook niet om jouw tong en gehemelte te poetsen. Dat laatste levert jou een frisse adem op.

Vermijd om heel hard te poetsen. Het is niet alleen nutteloos omdat door de druk die je uitoefent op je tandenborstel, de haren buigen en zo hun doeltreffendheid verliezen. Bovendien kan je door systematisch te hard te poetsen, je tandvlees en glazuur letterlijk wegschuren. En eens weg, komt het niet meer terug. Zorg er ook voor dat je niet in te snelle en korte heen-en -weerbewegingen poetst. Daarmee verklein je namelijk het poetsoppervlak van de tandenborstel.

Hoe vaak moet je poetsen?

Voor een goede poetsbeurt trek je ’s morgens en ’s avonds twee minuten uit. Doe eens de test en chronometreer aan hoeveel je komt. Het gemiddelde is 46 seconden.

Het belangrijkste is een vast moment op de dag te hebben waarop je poetst. Indien je toch eens een beurt overslaat, poets dan zeker voor je gaat slapen. Tijdens de nacht is er minder tot geen natuurlijke reiniging door speeksel en tong. Dit is zeker zo wanneer je met de mond open slaapt.

Idealiter poets je jouw tanden telkens nadat je iets gegeten hebt, zelfs na een tussendoortje. Omdat dit vaak praktisch niet haalbaar is en wij redelijke mensen zijn, zijn we al heel blij met die twee keer. Uitzondering, wacht tussen het eten of drinken van zuur en het poetsen een halfuur tot een uur met het tandenpoetsen zodat je in alle goede bedoelingen de beschermlaag van de tanden niet verwijdert.

Wat is een goede tandenborstel?

De tandenborstel werd eind 15de eeuw bedacht door de Chinese keizer Hongzhi. Tachtig jaar geleden werden de dierenharen op de tandenborstel gelukkig vervangen door synthetische haren.

Vandaag zijn de meeste experts het erover eens dat een zachte tandenborstel het meest geschikt is om voedselresten en tandplak te verwijderen. Met die zachtheid is vooral jouw tandvlees blij.

Kies bij voorkeur een borstel met een wat kleinere kop. Zo kan je ook de achterste kiezen en andere soms moeilijke plaatsen, makkelijker bereiken.

Met een elektrische tandenborstel is de poetstechniek nagenoeg dezelfde. Het is een handig hulpmiddel voor wie soms moeite heeft met het ‘klassieke’ poetsen. Let er ook hier op dat je niet te veel druk op de borstel zet.

Wanneer jouw tandenborstel tekenen van slijtage (openstaande haartjes) begint te vertonen, vervang je deze. Doe nooit langer dan drie maanden met dezelfde borstel. Ook wanneer je verkouden was, ga je, omwille van de bacteriën, best voor een nieuw exemplaar.

Hoe belangrijk is de juiste tandpasta?

Een tandpasta die fluoride bevat, beschermt jou beter tegen mogelijke gaatjes. Gebruik een tandpasta die voor jou geschikt is. Er bestaan speciale tandpasta’s voor uiteenlopende aandoeningen, zoals tandbederf, tandvleesaandoeningen, tandsteen, gevoelige tanden en verkleuringen. Vraag jouw tandarts welke tandpasta voor jou het best is.

Flossen en mondspoelingen

Wist je dat tandenpoetsen slechts 25% van alle bacteriën in je mond aanpakt? Het dagelijks flossen en het gebruik van mondspoelmiddel is daarom minstens even belangrijk. Het zal de vorming van tandplak tegengaan en je tandvlees beter helpen beschermen. De onderstaande video toont je hoe het moet

Neem een eindje flosdraad en wikkel de uiteinden rond de wijsvingers. Trek de flosdraad strak tussen duimen en wijsvingers. Beweeg de flosdraad vervolgens zachtjes verticaal heen en weer tussen de tanden en langs de tandvleesrand. Doe dit minstens één keer per dag.

Jong geleerd

Haast elke ouder krijgt er vroeg of laat mee te maken. Een opstandige peuter die helemaal geen zin heeft in tandenpoetsen net voor het slapengaan of ’s morgens vroeg. Toch is het volgens de Wereldgezondheidsorganisatie cruciaal om nog voor je kind één jaar oud is, minstens twee keer per dag samen met hem of haar de tanden te poetsen. Doe je dit niet, dan loopt je kind een sterk verhoogd risico om nog voor het vier jaar oud is zijn eerste gaatje te scoren.

Maar wat als die badkamerrebel van jou weer eens de lippen stijf op elkaar houdt? De rode draad doorheen de tips is dat je van het ganse ritueel iets leuks moet maken. Voorzie een beloning wanneer het zonder veel morren gebeurt, kies samen een leuke tandenborstel uit of speel zijn lievelingsmuziek tijdens het poetsen. Of schaar je bij die andere helft van tandenpoetsend België en toon het goede voorbeeld aan zoon of dochter.

Apps

Heb je bovenstaande tips uitgetest, maar lijkt ook jouw ouderlijk gezag soms gaten te vertonen. Dan brengt jouw digitale vriend misschien wel redding. Heel wat apps zorgen ervoor dat die vier minuten per dag een stuk prettiger worden voor iedereen bij jouw thuis.

Zo ontwikkelde Philips de Brush Busters waarbij jouw kind samen met Vicky of Bjorn poetst. Goed poetsgedrag wordt beloond met nieuwe levels of beloningen die je aanmaakt in de app. Dankzij de ingebouwde kalender zie je ook makkelijk hoe vaak er gepoetst wordt.

Of zo is er de app Brush up die jou via de camera van je smartphone helpt met de goede poetstechniek.

Om kinderen te stimuleren om lang genoeg te poetsen, heeft Oral-B de app Disney Magic Timer waarbij Disney-figuren pas na twee minuten helemaal zichtbaar worden.

Voor volwassen zijn er apps zoals de ‘GezondeMond’ die je helpt bij jouw dagelijkse mondhygiëne.

Met Brush DJ poets je twee minuten lang, als je ervan houdt, op de tonen van Ma Gueulle van Johnny Hallyday.

Wij wensen jou alvast veel succes en vooral heel veel plezier met deze tips.