Kronen en bruggen

Kronen en bruggen banner

Kronen en bruggen zijn bedoeld als vervangingen voor tanden en kiezen, ze hebben daarom dezelfde vorm en functie. De behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan de behandeling voor een normale vulling.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kunsttand die precies over de kies of tand past. Deze kunsttand of kapje zit direct vastgelijmd in de mond. De tand krijgt de oorspronkelijke vorm en functie weer terug.
Een kroon kan door verschillende redenen nodig zijn:

  • Er is onvoldoende ruimte voor een vulling door tandbederf.
  • Ter verbetering van het aanzicht. Meestal gaat het daarbij om verkleuring of slecht gevormde tanden
  • Een tand te beschermen na wortelkanaalbehandeling

kronen

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vernieuwing van één of meerdere tanden of kiezen en wordt bevestigd aan twee of meerdere tanden.

Een brug kan verschillende oplossingen bieden:

  • Om beter te kunnen kauwen
  • Ter verbetering van het gebit
  • Voorkomen dat tanden en kiezen scheef groeien wanneer open ruimten ontstaan door ontbrekende tanden

Soorten bruggen:

Er zijn drie verschillende soorten bruggen zoals de gewone brug, de vrij-eindigende brug en de Estbrug.

  • Gewone brug: hierbij worden de pijlers aan beide kanten bevestigd
  • Vrij-eindigende brug: de pijlers worden aan één kant van de tand of kies bevestigd.
  • Etsbrug: wordt toegepast wanneer de tanden of kiezen aan beide kanten van de open ruimte nagenoeg glad zijn. Voor deze soort hoeft er amper iets van de tanden of kiezen worden afgeslepen. De etsbrug vervangt één of meerdere tanden en wordt geplaatst met speciale lijm.

Kronen en bruggen

Gebruikte materialen bij kronen en bruggen

Kronen en bruggen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Elke materiaal heeft een andere eigenschap en functie.

Goud

Van oudsher worden kronen en bruggen van goud gemaakt. Het materiaal is sterk en slijtvast. Vanwege de kleur worden deze meestal alleen achter in de mond geplaatst.

Keramiek

Keramieke kronen zijn het meest voorkomend en worden vaak voor kronen gebruikt. Door nieuwe technieken is de kans op een breuk zo goed als uitgesloten. Het materiaal is tandkleurig en heeft hierdoor een natuurlijke uitstraling.

Facing

Facings zijn een oplossing tegen scheve of afgebroken tanden. Er wordt een schildje geplaatst van keramiek of composiet. Een groot voordeel is dat facing kleurvast is en dat voedingsstoffen zoals koffie, thee of rode wijn het niet kunnen verkleuren. Een facing gaat ongeveer vijf tot tien jaar mee.

Inlay

Toegepast als het niet nodig is om een volledige kroon te maken omdat een deel van de kies of tand nog sterk genoeg is. Een inlay wordt toegepast ter vervanging van een vulling. Het materiaal is duurzamer dan goud, keramiek of composiet.

Kronen en bruggen plaatsen

De behandeling is meestal gespreid over meerdere stappen. Hiervoor zijn meerdere bezoeken aan de tandarts nodig. Een kroon of brug wordt geproduceerd in een tandlabo. Er zijn verschillende werkdagen nodig om ze te maken. Een deel van de oorspronkelijke tand of kies wordt afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is voor het zetten van de brug of kroon. Pas bij de laatste afspraak plaatst de tandarts het eindresultaat in de mond en zet hem vast.

Onderhoud

De mondhygiëne bij kronen en bruggen is extra belangrijk omdat het tandvlees rondom de kroon of brug een kwetsbare plek is. Op de rand van de kroon of brug kan tandplak achterblijven, wat gaatjes kan veroorzaken. Goed poetsen is dus de boodschap.

Wat kosten kronen en bruggen?

De kosten voor een kroon of brug hangen af van het materiaal dat wordt gebruikt, het aantal tanden en kiezen dat moet worden vervangen en de kosten voor het tandtechnisch laboratorium. Vraag de tandarts dus vooraf steeds om een duidelijke prijsindicatie. Soms worden de kosten ook vergoed door de ziekteverzekering. Uw polis geeft uitsluitsel op welke vergoedingen u recht heeft.