Esthetische tandvullingen

Esthetische tandvullingen bij de tandarts
Er zijn verschillende soorten van esthetische vullingen. We leggen hieronder de verschillende soorten even voor u uit.

Witte vullingen

Witte vullingen zijn gemaakt uit een soort composiet. Dit vullingsmateriaal is beschikbaar in verschillende kleuren en kan dus individueel worden aangepast. Witte vullingen worden onder invloed van licht meteen hard en kunnen gepolijst worden. Tijdens het plaatsen van een witte vulling zal er meer tijd overgaan dan om een grijze vulling te plaatsen.

Inlay

Een inlay is een soort vulling die door de tandarts aan de buitenkant van de mond op maat vervaardigd wordt. Deze soort esthetische vulling kan in verschillende materialen vervaardigd worden: goud, porselein of kunststof. Zowel porselein als kunststof worden het meest gebruikt binnen deze behandeling. De inlay is geschikt om middelgrote beschadigingen aan de tand te vullen. Daarnaast is de inlay veel sterker dan normale tandvullingen.

Dit soort esthetische vulling wordt vaak gebruikt indien de vulling te groot is om te vervangen door een gewone vulling. Of als het afgebroken stuk tand te groot is. Daarnaast moet er voldoende tand over zijn, indien dit niet zo is gaat de tandarts over tot het maken van een tandkroon.

Facet of facing

Een facet of facing is een laagje vullingsmateriaal van composiet of porselein. Dit wordt op de buitenkant van de tand gekleefd tijdens de behandeling. Deze soort vulling maakt de tandarts zelf in één zittijd, afhankelijk van het aantal tanden. Een facet in porselein is goedkoper maar het is best mogelijk dat dit soms al na enkele jaren moet vernieuwd worden. Dit soort facet wordt door een laboratorium gemaakt en kan minimum 2 zittijden nodig hebben. De tandarts neemt een afdruk van uw te behandelen tanden, hierna zal het laboratorium uw facet maken naar de gewenste vorm en kleur. Ze zijn veel duurder dan composietfacetten.

Een facet of een facing heeft enkele belangrijke eigenschappen:

  • Het uiterlijk van een tand wordt mooier gemaakt. Zowel de vorm als de kleur van de tand kan veranderen.
  • Een spleetje tussen de tanden, een afgebroken hoekje, gele/ bruine tanden terug wit maken of scheve tanden verbergen? Dat kan allemaal met een facet, het voelt zelfs aan als uw eigen tand.
  • Dankzij een facing kan u alles eten. Toch raden we u aan om niet op harde dingen te bijten zoals bijvoorbeeld een pen, ribbetjes, harde noten, of nagelbijten. Hierdoor kan een facet afslijten en zelfs beschadigd raken.
  • Poets je tanden met een zachte tandenborstel en gebruik regelmatig floss om ook de ruimtes tussen je tanden goed te reinigen.