Wortelkanaalbehandeling

wortelkanaalbehandeling
Een wortelkanaalbehandeling is wat bij heel wat mensen bekend staat als een ontzenuwing van de tand. In bepaalde gevallen kan de zenuw in een tand ontsteken of zelfs afsterven. Dan kan het ontzenuwen van de tand, een zogenaamde endodontische behandeling, noodzakelijk zijn.

Wat is een wortelkanaal?

Ieder gezonde tand bestaat uit een kroon en een wortel. Met die wortel zit jouw tand stevig vast in het kaakbot. Het zichtbare gedeelte van de tand noemen we de kroon, die bedekt is met een laagje glazuur. Helemaal aan de punt van de wortel (apex) komt een bloedvat en zenuw de tand binnen langs de beide wortelkanalen. Het levende weefsel van zenuwen, bloedvaten en bindweefsel noemen we de pulpa.

(Afbeelding: https://www.tandarts.nl/)

Wanneer een wortelkanaalbehandeling uitvoeren?

Vaak word je het eerst wat gewaar bij het drinken van koude of warme dranken of bij het eten van zoetigheid. Bij het bijten voel het soms onaangenaam of er is een kloppend gevoel. In sommige gevallen voel je helemaal niets wanneer de zenuw al dood is. Op de röntgenfoto kunnen we dit zien aan de wat blekere kleur.

  • Tandpijn of pulpitis die veroorzaakt wordt door cariës (gaatje), diepe vulling of een val;
  • Het pijnloos afsterven van de zenuw (necrose) door een te diepe vulling, cariës of een val;
  • Als voorbereiding op het plaatsen van bv. een kroon of brug.

Wat te doen bij een ontstoken wortelkanaal?

Soms voel je helemaal niets van de ontsteking. In andere gevallen bezorgt de ontsteking je heel wat pijn, vooral ’s nachts. Wacht niet te lang met het contacteren van een tandarts. In afwachting van jouw afspraak kan je pijnstillers nemen of een ander middel om de acute tandpijn te verlichten.

Waarom is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Eens het zenuwweefsel in de tand ontstoken is, kan dit ook niet meer genezen. Het moet met andere woorden verwijderd worden. Laat je dit niet doen, dan zal de ontsteking zich mogelijk verder uitbreiden tot in het kaakbot. Uiteindelijk zal je jouw tand verliezen.

Hoe stelt een tandarts de diagnose?

Een röntgenfoto zal in heel wat gevallen klaarheid scheppen. Soms is er een verkleuring zichtbaar of een simpel tikje tegen de tand biedt ook wel eens uitsluitsel.

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?

De tandarts zal de wortelkanaalbehandeling starten met een plaatselijke verdoving. Vervolgens zal hij of zij een opening boren in de tand. Rondom de tand komt een klem te zitten waarna er een rubberdoek omheen gespannen wordt. Dat laatste doen we om te vermijden dat bacteriën die in het speeksel zitten, in de opening kunnen dringen. Nu gaan we de pulpa verwijderen uit het wortelkanaal. Daarop wordt het wortelkanaal verbreed met kleine vijltjes. Dit doen we opdat de desinfecterende vloeistof die we daarna gebruiken mooi overal bij zou kunnen. Dan komen we tot een belangrijke stap in de behandeling. Het spoelen van het wortelkanaal met een spuit die natriumhypochloriet bevat om alles goed te reinigen en te verzekeren dat alle bacteriën weg zijn, maar ook eventueel achtergebleven zenuwweefsel verwijderd wordt.

https://www.youtube.com/watch?v=qSKYLSpQtiw

Na het reinigen is het tijd om de wortelkanalen op te vullen. Hiervoor bestaan er verschillende technieken. Eén ervan is het gebruik van guttapercha-stiften die na het plaatsen ervan in de wortelkanalen, worden afgebrand. Het kan ook met een mengeling van een soort cement en rubber. Allen hebben ze tot doel te zorgen voor een hermetisch afsluiten van de kanalen, waardoor er niet opnieuw bacteriën kunnen binnendringen. Tot slot gaan we de tand dichtmaken met een vulling.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De duurtijd hangt ook af van het aantal wortelkanalen. Een tand heeft gemiddeld genomen 1 tot 3 wortelkanalen. Bij een snijtand zal de behandeling ongeveer een halfuur in beslag nemen. Terwijl een kies anderhalfuur tot twee uur kan duren. Bij patiënten met extra lange tandwortels en/of kromme wortels, kan de behandeling ook langer duren.

Pijn na wortelkanaalbehandeling

Het is best mogelijk dat je in de dagen na de behandeling nog een lichte pijn ervaart. De tand blijft nog even gevoelig voor aanraking en kan bij het eten nog tot enkele weken gevoeliger zijn. Let sowieso op bij het bijten. Een ontzenuwde tand is nu eenmaal brozer. De kans dat er bij het bijten op iets hard een stukje tand afbreekt, is dus niet onbestaand. Je mag ook een pijnstiller nemen zoals paracetamol of ibuprofen. Denk erom dat de pijn die je voelt normaal is en van voorbijgaande aard. Gaat deze ook gepaard met koorts en is er een zwelling ontstaan, neem dan contact op met jouw tandarts.

Kan mijn tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren?

Niet iedere tandarts heeft als specialisme endodontologie. Die tak binnen de tandheelkunde die zich verdiept in de behandeling van de tandpulpa. Bij tandarts Els Dermaut kan je terecht voor een professionele behandeling. Contacteer onze praktijk indien je meer informatie wenst.

Hoeveel kost een wortelkanaalbehandeling

De prijs om een tand te ontzenuwen is afhankelijk van een aantal factoren. Zo zal de kostprijs om een snijtand te laten ontzenuwen minder hoog zijn dan in het geval van een kies. Die laatste bevat namelijk, in tegenstelling tot een snijtand, meer dan één wortelkanaal. Daarnaast is er ook de kost van het gebruikte materiaal, de apparatuur en natuurlijk het verschil in duur, die een invloed hebben op de kostprijs

Aarzel bij pijn en een vermoeden dat het om een probleem in de tandzenuw gaat, niet om ons te contacteren. Dan kijken we graag samen met jou voor een oplossing.