Tandenpoetsen: de basisregels

Tandenpoetsen

Als ouder moet je je kind een heleboel aanleren, en ook de juiste tandenpoetsroutine wordt maar beter snel een goede gewoonte. De basisregels bij tandenpoetsen leer je al van kleins af aan.

Enkele basisregels bij het tandenpoetsen:

Een zachte tandenborstel: een zachte tandenborstel met een kleinere kop is het meest geschikt om voedselresten en tandplak te verwijderen. Op die manier kan je ook de moeilijk bereikbare plaatsen goed poetsen. Laat je kind proberen om zelf te poetsen, maar poets nog even na.

De juiste tandpasta: een tandpasta die fluoride bevat, beschermt jou beter tegen mogelijke gaatjes. Er bestaan specifieke tandpasta’s voor diverse aandoeningen zoals gevoelige tanden en verkleuringen. Opteer voor peutertandpasta met een aangepast fluoridegehalte. Is je kind 5 jaar, dan kan je bij het tandenpoetsen fluoridetandpasta voor volwassenen gebruiken.

Dagelijks dubbel: de gouden regel is twee keer per dag, twee minuten lang poetsen. Vooral bij kinderen, die vaak meer zoetigheid eten, is dit zeer belangrijk. Tot 2 jaar is één keer per dag voldoende, vanaf 2 jaar wordt twee keer per dag de norm.

Spoelen en flossen: deze is minder relevant voor kinderen, maar daarom zeker niet minder belangrijk om te vermelden. Tandenpoetsen pakt slechts 25% van alle bacteriën in je mond aan. Dagelijks flossen en het gebruik van mondspoeling is daarom op zijn minst net zo belangrijk. Het zal de vorming van tandplak tegengaan en je tandvlees beter beschermen.

Enkele andere hulpmiddeltjes zijn: kies samen een leuke tandenborstel, speel wat leuke muziek, geef je kind een beloning of gebruik een app. Geef uiteraard zelf het goede voorbeeld, want je kind zal dit gaan imiteren.
Veel succes!

Lees zeker ook: