Rotte tanden voorkomen en behandelen in Wenduine

Rotte tanden

Rotte tanden kunnen ernstige gevolgen hebben voor je gebit. Wanneer je tandplak negeert, kan dit al snel leiden tot een gaatje. Als je dit niet op tijd laat behandelen, kan dit gaatje uitgroeien tot tandbederf. Iedereen kan hier last van krijgen, dus lees zeker verder om te ontdekken hoe je rotte tanden kan herkennen en behandelen.

De oorzaken van rotte tanden

Wanneer een gebit last heeft van tandbederf, kan je spreken van rotte tanden. Vaak gaat het om de vorming van gaatjes binnen de tand. De grootste oorzaak van rotte tanden is een slechte mondhygiëne.

Hoe worden gaatjes gevormd?

Alles begint met de bacteriën in je mond. Je mond zit vol met verschillende soorten bacteriën. Meer dan 700 soorten bacteriën bevinden zich op de tong, tanden, lippen en het tandvlees. Hiertussen zitten zowel goede als slechte bacteriën. Elke mond, hoe gezond ook, heeft deze bacteriën.

Op een bepaald moment gaan deze bacteriën zich mengen met voedsel en speeksel. Zo wordt tandplak gevormd. Deze onzichtbare, kleverige laag begint zich doorheen de dag af te zetten op jouw gebit. Na verloop van tijd begint dit op te hopen tot een laag die je goed kan zien op de rand tussen je tand en tandvlees. Hoe meer suiker en zetmeel je opneemt, hoe kleveriger deze tandplak wordt. Laat je deze tandplak enkele dagen op je tanden zitten, dan wordt het harder en krijg je tandsteen, dat moeilijker te verwijderen is.

Binnen deze tandplak en tandsteen wordt de suiker omgezet in zuur. Dit zorgt ervoor dat je gaatjes krijgt. Dit zuur tast het glazuur van je tanden aan en zo krijg je zwakke plekken in je tanden en op termijn een gaatje.

Van gaatjes naar rotte tanden

Het is belangrijk om gaatjes meteen te behandelen. Het zijn namelijk ernstig zwakke plekken die makkelijk verder aangetast kunnen worden door zuur. Via deze gaatjes kan het zuur aan het tandbeen. Deze laag in je tand is wat zachter en gevoeliger voor dit zuur.

Door deze gaatjes krijgen bacteriën vrij spel in je tanden. Zo kunnen ontstekingen en infecties ontstaan in je tanden en tandvlees. Deze zijn niet altijd even pijnloos.

Symptomen van rotte tanden

Van gaatjes op zich zal je niet snel last hebben. Vaak weet je zelfs niet eens dat je er hebt. Wanneer deze gaatjes verder vorderen, kunnen rotte tanden ontstaan. Rotte tanden kan je herkennen aan volgende symptomen:

  • Gevoelige en/of pijnlijke tanden bij het bijten in warm, koud of zoet eten;
  • Slechte adem;
  • Onaangename smaak in de mond;
  • Bruine of zwarte vlekken op de tanden;
  • Zichtbare gaatjes in de tanden of delen van de tand die afbreken.

Doordat je niet snel weet of je gaatjes hebt, is het aan te raden om minstens jaarlijks op tandcontrole te gaan. Wanneer je hier gevoeliger voor bent, kan je best om het half jaar langsgaan bij je tandarts. Maak hier alvast je afspraak bij jouw tandarts in Wenduine.

Hoe worden rotte tanden behandeld?

Als je deze symptomen vaststelt in je mond, wacht dan niet met naar de tandarts gaan. Afhankelijk van de schade, heeft je tandarts verschillende soorten behandelingen.

Lichte schade: Het gaatje vullen

De tandarts stelt het gaatje vast en zal deze herstellen met een vulling. Hierdoor wordt verder verval voorkomen en het gaatje gedicht. Afhankelijk van de locatie kiest de tandarts voor een amalgaamvulling of een composietvulling. Amalgaam is eerder zilverkleurig, zeer slijtvast. Dit is ideaal voor de kiezen en minder zichtbare delen van het gebit. Moet de tandarts een gaatje vullen in de voortanden, dan kiest de tandarts eerder voor een composietvulling die meer aansluit bij de natuurlijke kleur van de tanden.

Grotere schade: De tanden herstellen met kronen

Gaatjes die te groot geworden zijn voor gewone vullingen, kunnen hersteld worden met een kroon. Deze tanden zijn zo verzwakt door tandbederf dat er weinig tandweefsel over is. De tandarts zal de rotte delen van je tand verwijderen en een kroon plaatsen over de rest van je tand.

Dode tand: Wortelkanaalbehandeling

Soms is de schade zo groot dat de zenuw in de tand dood is. Dan moet de tandarts deze rotte zenuw in de tand verwijderen via een wortelkanaalbehandeling. Daarna wordt er een vulling en een kroon aangebracht.

Beter voorkomen dan genezen

Rotte tanden kan je voorkomen door volgende adviezen te volgen:

  • Dagelijkse mondhygiëne: Poets je tanden ’s ochtends en ’s avonds, eventueel met fluoride tandpasta;
  • Gebruik mondwater om de schadelijke bacteriën in je mond te doden;
  • Flos dagelijks je tanden om moeilijk bereikbare tandplak tussen de tanden te verwijderen;
  • Probeer suikers en zure dranken/voeding te vermijden;
  • Ga elk (half) jaar op tandcontrole bij je tandarts om je tanden professioneel te laten schoonmaken en eventuele problemen vroeg in de kiem te smoren.

Lees zeker ook: