Een slechte adem is vervelend. Ongeveer 1 op de 7 mensen heeft er last van. De medische term voor een slechte adem is Halitose. Een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig zijn er voor veel oorzaken ook een oplossing.
Oorzaken
Wij zetten in deze blog een aantal oorzaken en hun oplossingen voor jou op een rijtje.
-
Bacteriën achterop de tong
Net zoals op je tanden zitten er ook op jouw tong bacteriën. Het is namelijk zo dat wanneer je iets eet, er eiwitten achterblijven op de tong. Die eiwitten zijn een feestmaal voor bacteriën. Bij het verteren van de eiwitten maken de bacteriën echter zwavelvebindingen aan. Dat laatste geeft een onaangename geur in de mond.
Sommige patiënten hebben een ruwe tong, hier blijven makkelijker bacteriën achter dan op gladde tongen.
Ook hebben ouderen meer kans op zwavelverbindingen op de tong dan jongere mensen.
Oplossing:
Om een slechte adem om die reden te voorkomen of te verminderen, kan de tong gereinigd worden met een tongschraper. Hiermee kunnen de bacteriën en het slijm van de tong verwijderd worden. Het is aan te raden om de tong twee keer per dag te reinigen, ’s ochtends en avonds, met een tongschraper. Heb je geen tongschraper in huis, geen paniek. Ga na het tandenpoetsen met jouw tandenborstel over de tong. De eiwitten en bacteriën nestelen zich veelal achterop je tong. Probeer daarom zo ver als mogelijk, achterop de tong te poetsen. Als dat jou niet kan bevrijden van een slechte adem, ga voor een intensievere verzorging. Zo kan je een gorgelmiddel of mondspray gebruiken. Deze producten zijn zonder voorschrift te koop bij de drogist of apotheek.
-
Ontstoken tandvlees
De oorzaak van een slechte adem kan ook ontstoken tandvlees zijn. Verwijder door goed flossen en poetsen, de tandplak op en tussen de tanden zo goed mogelijk. Doe je dit niet, dan is er niet alleen een grote kans op gaatjes, maar ook op ontstoken tandvlees. Niet verwijderd tandplak kan verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich nieuwe tandplak, waardoor het tandvlees steeds meer kan ontsteken. Ontstoken tandvlees geeft dan weer bacteriën, die zoals al aangehaald, een onaangename geur kunnen verspreiden.
Oplossing:
Om ontstoken tandvlees te voorkomen kunnen tanden het beste twee keer per dag worden gepoetst met een fluoridetandpasta. Reinig je gebit ook met tandenstokers, ragers of flosdraad.
-
Droge mond
Een andere reden van een slechte adem, is een droge mond.
Een droge mond ontstaat doordat de speekselklieren te weinig speeksel afgeven. Dit kan bijvoorbeeld komen door de bijwerkingen van medicijnen. Als deze klieren niet meer goed werken, kunnen bepaalde speekselvervangers mogelijk helpen. Speekselvervangers zorgen voor een goede mondbevochtiging en geven een prettig mondgevoel.
Oplossing:
Als de speekselklieren nog werken, maar tijdelijk niet goed functioneren, kan de speekselproductie worden gestimuleerd. Eet producten waarop goed kan worden gekauwd. Denk hierbij aan fruit, brood, wortels of kauwgom. Als de speekselklieren niet meer werken kan er met behulp van die speekselvervangers en mondspoelmiddelen, de droge mond verholpen worden.
-
Overige oorzaken van een slechte adem
Ook kunnen bepaalde chemische processen in het bloed ervoor zorgen dat een aangename geur wordt geproduceerd. Deze geur komt niet uit de mond maar vanuit de longen. De geur is dan niet alleen afkomstig vanuit de mond maar ook vanuit de neus. Ook kan een slechte adem ontstaan in de keel of neusbijholte.
Oplossing:
Neem contact op met jouw tandarts. Zij kan jou eventueel doorsturen naar een huisarts of nko-arts.
-
Wat niet helpt tegen halitose?
Halitose kan niet worden verholpen met frisse snoepjes of kauwgum. Vanwege de smaak lijkt de adem fris, maar dat is niet zo. De verfrissing help slecht gedeeltelijk en voor enkele minuten. Ook mondspoelmiddelen die niet nadrukkelijk ontwikkeld zijn om de slechte adem te verhelpen, werken ook niet.
-
Tips voor een frisse adem
Enkele tips om het gebit gezond te houden en een slechte adem te voorkomen.
- Poets je tanden tweemaal per dag minimaal twee minuten met fluoridetandpasta.
- Reinig ook tussen je tanden met flosdraad, tandenstokers of ragers.
- Ga regelmatig voor controle naar je tandarts.
Lees ook ons artikel over tandenpoetsen