Suiker: slecht voor je tanden?

Suiker en tanden

Dat suiker een slechte gewoonte is voor je tanden weten de meeste mensen wel. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En is dat nog steeds zo’n groot probleem als je je tanden achteraf goed poetst? De bacteriën in je tandplak zetten de suiker om in zuur, en jammer genoeg kunnen studies niet verzekeren dat goede poetsers geen gaatjes krijgen. Voor het ogenblik lijkt voeding van groter belang te zijn dan tandenpoetsen in het ontstaan van gaatjes.

Waarom is suiker zo slecht?

De aanleiding van het schadelijk effect van suiker zijn de bacteriën in de mond.  Bacteriën zoals Streptococcus mutans en Lactobacillus zetten suikers om in zuren. Dat zuur verlaagt de pH-waarde in de mond, waardoor de oplosbaarheid van het tandglazuur de hoogte ingaat. Tandglazuur is de buitenste beschermlaag van de tand.

Als het glazuur oplost, kunnen gaatjes ontstaan. Dit kan herstellen als je niet te snel weer suiker eet. Als het tandglazuur geen rust krijgt, ontstaan gaatjes of zelfs tanderosie wat schade aan het gebit brengt. Eens glazuur weg is, komt het niet meer terug. Hierdoor raden tandartsen aan om niet meer dan zeven eet- en drinkmomenten per dag te hebben.

Fruitsuiker

We hebben suiker gedurende de dag nodig om te verbranden, en deze suikers kunnen we op verschillende manieren opnemen. Zo zitten in fruit naast veel vitamines en vezels, ook suiker. Deze suiker noemt men fructose. Zo zou iemand die vaak fruit eet in een dag ook gaatjes kunnen krijgen.

Brood, chips en pasta

Brood, chips en pasta bevatten zetmeel. De enzymen in je speeksel zorgen ervoor dat het zetmeel in deze producten wordt omgezet in natuurlijke suikers. Het blijft bijgevolg plakken tussen je tanden en hierdoor kunnen gaatjes ontstaan.

Alcohol, koffie en thee

Door alcohol en andere dranken met cafeïne droogt de mond uit. Hierdoor wordt de vorming van gaatjes versneld. Bederving van de tanden en een ontsteking aan het tandvlees kunnen logische gevolgen zijn. Deze producten maken dus meer kapot dank je lief is.

Frisdranken

De suikers, het koolzuur en de kleurstoffen samen vormen een gevaarlijke combinatie voor je tanden. Frisdranken zitten overvol met schadelijke suikers voor je tanden. Het koolzuur is een aanslag op het tandglazuur. Bovendien zorgt de donkere kleur in frisdranken voor vlekken en verkleuring van je tanden.

Snoep

Natuurlijk kon snoep hier niet ontbreken. Het extreem hoge zuurgehalte in snoep is erg nadelig voor het glazuur op je tanden. Dit is uiteraard geen verrassing, maar snoep is nog veel schadelijker dan de eerder vernoemde boosdoeners. Na het eten van snoep is het ook niet aangeraden om meteen je tanden te poetsen. Dit doet meer kwaad dan goed. Hetzelfde geldt voor zure producten zoals citroen en limoen.

Infographic suiker

Tips

Het is niet alleen belangrijk om op tijd een tandartsbezoek in te lassen, ook tussendoor kun je een aantal dingen doen om je tanden goed te verzorgen.

  • Neem maximaal twee snoepmomenten per dag en beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zever keer per dag.
  • Kies voor melk, water of thee in de plaats van een vruchtensap of frisdrank. Kun je toch niet weerstaan? Drink dan regelmatig een glas water tussendoor of drink met een rietje.
  • Slik zure drankjes snel door, zodat het zuur minder lang in je mond blijft. Drink ook geen vruchtensap of frisdrank vlak voor het slapen, want dan geef je de zuren de hele nacht de tijd om je gebit aan te tasten.
  • Poets je tanden minimaal een halfuur nadat je iets gegeten of gedronken hebt. Vlak na het eten is je tandglazuur op z’n zachtst.
  • Gebruik tandpasta met fluoride. Fluoride maakt het glazuur van je tanden harder.
  • Gebruik een zachte tandenborstel met een kleine kop. Een elektrische tandenborstel is het meest effectief.

Lees zeker ook: