Kindergebit: enkele misverstanden

kindergebit

Sommige ouders houden er verkeerde opvattingen over het gebit van hun kinderen op na. In dit artikel enkele van de meest gehoorde misverstanden.

Het melkgebit is minder sterk indien de baby heel vroeg tandjes krijgt

Niet juist. Soms krijgen baby’s van 4 maanden al hun eerste tandjes. Het is echter foutief te stellen dat de sterkte van het kindergebit zou afhangen van het moment van doorbreken van de eerste tandjes.

Poetsen van een kindergebit is pas nodig zodra het ganse gebit volledig is

Fout. Je moet zelfs beginnen met tandenpoetsen, met een vinger-tandenborstel, zodra zelfs maar een klein stukje van het eerste melktandje van de baby zichtbaar wordt. Wanneer een melktandje doorbreekt, is het tandglazuur nog niet sterk genoeg en is reiniging dan al een must. De fluoride in de tandpasta maakt de eerste tandjes sterker.

Fluoride is niet goed voor kinderen

Wereldwijd wordt algemeen aanvaard dat fluoride in tandpasta, in de aanbevolen doseringen, helpt om tandcariës te verhinderen. Door de fluoride wordt het tandglazuur minder snel aangetast. Gebruik voor baby’s en kinderen wel speciale peutertandpasta (bevat minder fluoride en mag wordt ingeslikt ) en geef qua hoeveelheid tijdens de poetsbeurt niet meer dan de grote van een erwt.

Mijn kind weigert zijn tanden te poetsen

We hebben allemaal wel eens zin om ons gebit een keer niet schoon te maken. Je kan met tandenpoetsen bij kinderen er beter vroeg mee beginnen zodat het een dagelijkse gewoonte wordt, waarbij niet te veel vragen gesteld worden. Juist omdat het nog kleine kinderen zijn: maak het leuk voor ze. Schaf funny kindertandenborstels aan met bijvoorbeeld de laatste Disney figuurtjes erop en met leuk muziektoontjes voor tijdens het poetsen. Ook speciale kindertandpasta met coole kleuren doet wonderen. Zodra ze wat ouder worden, kan je ze uitleggen waarom gebitsverzorging zo belangrijk is.

Kinderen mogen geen elektrische borstel gebruiken

Niet juist. Jonge kinderen mogen evengoed elektrische tandenborstel bezigen. Die zijn vaak trouwens ook een hele goede motivator. Opgelet: de manier van elektrisch borstelen verschilt van kuisen met een gewone borstel. Vergeet ze dus niet dit uit te leggen en te tonen.

Mijn 3-jarige kan zelf al alleen poetsen

Vanaf 5 à 6 jaar kan je je kinderen al alleen laten poetsen. Controle en napoetsen is echter wel noodzakelijk. Met de elektrische tandenborstel gaat dat al wat eerder.

Een slecht kindergebit is erfelijk bepaald

Sommige ouders veronderstellen dat hun kinderen gaatjes krijgen omdat ze zelf ook regelmatig cariës hebben. Gaatjes ontstaan echter op de eerste plaats door wat het kind eet en drinkt én door de mondhygiëne. Het is dus een fabeltje dat je kind een slecht gebit heeft omdat de echtgenoot er ook één heeft. Gaatjes zijn dus niet erfelijk bepaald. Maar omdat de poetsgewoontes van de ouders wel worden doorgegeven aan de kinderen, gebeurt het wel dat kinderen van volwassenen met een slecht gebit ook vaker gaatjes hebben.

Mijn kind snoept niet, dus hij hoeft niet te poetsen

Niet alleen zoetigheid van snoepgoed veroorzaakt gaatjes bij kids. Quasi alle voeding bevat suikers en zuren. Die breken ook het tandglazuur af. Dus poetsen blijft de boodschap.

Gaatjes in een kindergebit hoeven niet gevuld te worden

Want het melkgebit wordt toch volledig gewisseld? Niet correct! De melktanden wisselen vanaf +/- 7 jaar, de melkkiezen pas enkele jaren later. Melktanden met gaatjes doen niet alleen gewoon pijn, ze kunnen bovendien de eronder zittende definitieve tanden aantasten en ontsteken. Zo wordt het volwassenegebit reeds beschadigd voordat het doorgekomen is. Dus, gaatjes in het kindergebit moeten evengoed behandeld worden.

Bij een definitieve tand kan de tandarts opteren voor sealen. Dat is een techniek waarbij er een laagje kunsthars op de groeven van de kies wordt gelegd. Daardoor krijgt de vorming van gaatjes minder kans en moet er dus minder vaak geboord worden.

Ook interessant om te lezen: