Hoe opnieuw witte tanden krijgen?

Uiteraard heeft iedereen graag stralend witte tanden. Immers, is een aantrekkelijke glimlach met mooie witte tanden niet een beetje een persoonlijk visitekaartje? Door de jaren heen verkleurt ons gebit echter. De vraag die velen zich stellen: “Hoe kan ik mijn tanden opnieuw wat witter krijgen?”

Waarom verkleuren tanden?

Er zijn een heleboel oorzaken waarom een mensengebit geelachtig wordt:

  • slechte mondhygiëne;
  • roken;
  • kleurstoffen uit voedsel;
  • drank als koffie en rode wijn;
  • tandvlees dat omhoog schuift, waardoor de geelkleurige wortel zichtbaar wordt;
  • ouderdom;
  • medicatie;
  • genetische eigenschappen;
  • etc

Hoe weer witte tanden krijgen?

Bleaching

Het bleken van tanden, ook wel bleaching genoemd, is de laatste jaren erg populair geworden. Bleken wordt uitgevoerd op basis van waterstofperoxide. De peroxide verwijdert door een chemische reactie de kleurstoffen uit de tand. Het maakt echter ook de tand wat gevoeliger en brozer.

Waterstofperoxide is trouwens een behoorlijk gevaarlijk goedje. Het kan bij foutief gebruik zorgen voor onder meer brandwonden en beschadiging van het tandglazuur. Het bleachen van tanden gebeurt dus best in een tandartspraktijk.

De tandarts plaatst het bleachingproduct op je tanden en zorgt ervoor dat je tandvlees beschermd wordt. Vervolgens moet de bleaching inwerken. Om dit proces te versnellen maakt jouw tandarts vaak gebruik van een bleachlamp of laser. De beste resultaten worden bekomen na verschillende sessies.

Het effect van bleaching is slechts van tijdelijke aard en dient dus regelmatig herhaald te worden. Gevolg: de tanden worden opnieuw wat minder sterk. Vraag daarom steeds de nodige uitleg aan je tandarts!

In deze video zie je hoe het bleachen van tanden verloopt:

Whitening tandpasta

Whitening-tandpasta’s zijn op de markt gebracht om de natuurlijke witheid van de tanden opnieuw te laten zien. Het is niet zo dat deze tandpasta’s het gebit bleken; ze verwijderen wel de geelachtige aanslag van onder meer koffie, roken, rode wijn. Door de microdeeltjes in de witmakende tandpasta’s wordt de aanhechting van de plak aan het glazuur geneutraliseerd. Hierdoor kan je de aanslag veel eenvoudiger wegpoetsen met je tandenborstel.

 

Ook interessant om lezen