Slimme tandenborstels

slimme tandenborstels

Met de huidige digitale technologiën zal de medische sector, en dus ook de tandheelkundige, grondig veranderen. Een armband die onze bloeddruk registreert, een app op je smartphone die een bepaalde ziekte opmerkt, een koptelefoon als hartslagmeter: het staat al dichter bij ons dan we denken. Er is ook de slimme tandenborstel.

Smart tandenborstel

Al gehoord van de zogenaamde slimme tandenborstels? Jawel, ook onze elektronische tandenborstels zijn “smart” geworden. Deze toestellen zeggen je onder meer of je je tanden wel goed en grondig genoeg gepoetst hebt.

Met dit filmpje krijg je al een goed idee wat het precies is:

Werking

De slimme tandenborstel ziet eruit als de al bekende elektronische, met dat verschil dat de borstelkop is verbonden met allerlei sensoren en een App.

Tijdens de poetsbeurt stuurt het slimme apparaat informatie over hoe je jouw tanden poetst via Bluetooth door naar je smartphone of tablet. Een App analyseert vervolgens de data en kan nieuwe bewegingen voorstellen, zodat je je tanden de volgende keer nog beter kan reinigen. Tijdens elke reinigingsbeurt worden allerlei tools op de App geactiveerd:

  • een timer met de aanbevolen poetsduur
  • een 3-dimensionaal gebit die laat zien waar en hoe je moet poetsen
  • je kan aanduiden waar je pijn hebt
  • je app verwittigt zodra je te hard drukt
  • reminders, aanbevelingen, beloningen, een seintje wanneer de borstelkop moet vervangen worden, …

Op je iPhone of Android telefoon zie je eveneens leuke grafiekjes over jouw borsteltechniek of die van je kinderen. Zeker dat laatste is een interessant aspect, mits het als ouder zeer moeilijk is om een duidelijk beeld van de poetsgewoontes van je kinderen te hebben. Met de smart toothbrush kan je zien of ze wel hun tanden reinigen, hoe vaak en hoelang ze dat doen en of dat wel op de juiste wijze is. Dat kan dus allemaal met deze intelligente borstel.

Bovendien kan je, indien je dat wenst natuurlijk, je poetsdata delen met je tandarts zodat deze professionele feedback kan geven. Het positieve gevolg hiervan zou kunnen zijn dat het aantal contacten met je tandarts, vaak nu beperkt tot 1 of 2 keer per jaar, significant zou kunnen stijgen. Het kan de mondhygiëne in België enkel maar ten goede komen.

Welke merken?

Wij zetten voor u drie concurrenten op een rijtje die al slimme tandenborstels op de markt brachten:

De prijzen liggen tussen de 100 en de 200 euro voor de tandenborstel zelf en rond de 5 euro voor de vervangingsborstels.

Besluit

De slimme tandenborstel helpt je mondhygiëne te verbeteren en kan wel eens een significante impact hebben op onze mondverzorging van de toekomst. Het is een eerste stap van de elektronische data-uitwisseling tussen de tandarts en de patiënt. Er zullen ongetwijfeld nog vele gelijkaardige producten in de gezondheidszorg volgen die onze badkamer uiterst ‘intelligent’ zullen maken.