Tanden bleken in Wenduine: snel een witter gebit bij de tandarts

tanden bleken banner

Het bleken van je tanden, ook wel bleachen genoemd, is ontzettend populair. Iedereen wil graag een stralende glimlach. Helaas zijn er ook risico’s verbonden aan tanden bleken. Het is belangrijk om op voorhand af te stemmen met je tandarts of je mond gezond genoeg is voor deze behandeling. Onveilige bleekprocessen kunnen je tanden namelijk beschadigen. Wil je meer weten over tanden bleken? Lees het dan in deze blog!

  1. Tanden bleken, wat is dat?
  2. Waarom verkleuren je tanden?
  3. Is het schadelijk voor je tanden?
  4. Voorwaarden om tanden te bleken
  5. Methodes om tanden te bleken
  6. Duur van een bleekbehandeling
  7. Tanden bleken bij Tandarts Els Dermaut
  8. Nadelen van tanden bleken
  9. Na de behandeling
  10. Tanden bleken = permanent?
  11. Prijs tanden bleken
  12. Tanden bleken in Wenduine

1. Tanden bleken, wat is dat?

Het basisproduct in bleachingproduct is meestal peroxide (waterstof- of carbamideperoxide). Deze stof zorgt voor een chemische reactie waardoor de kleurstoffen in je tand wegtrekken en dus witter worden. De peroxide zorgt ervoor dat je tijd wat gevoeliger en brozer voelt. Maar geen zorgen je speeksel zal je glazuur op een natuurlijke manier weer herstellen. Jammer genoeg zijn er wel enkele risico’s aan tanden bleken verbonden. We raden je dus steeds aan om advies te vragen aan je tandarts wanneer je je tanden wilt bleken.

Deze behandeling werkt enkel op natuurlijk tandglazuur. Dit wil zeggen dat vullingen, facings, kronen of bruggen niet zullen meebleken tijdens het proces. Bespreek dus steeds op voorhand de verschillende mogelijkheden samen met je tandarts.

2. Waarom verkleuren je tanden?

De natuurlijke kleur van je tanden is bij elk persoon anders. Waarom hebben sommigen van nature een parelwit gebit? En anderen eerder gele, bruine of zelfs grijze tanden? Hier zijn verschillende verklaringen voor.

Natuurlijke tandkleur

Je gebit is opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De natuurlijke kleur van je tanden heeft te maken met het tandbeen. Dit heeft een bepaalde dikte en kleur die genetisch is bepaald. Hierdoor hebben sommigen mensen van nature een witter gebit dan anderen. Maar ook glazuur heeft een invloed op je tandkleur. Hoe dunner deze laag, hoe geler het gebit zal worden. Er zijn verschillende factoren die dus een rol spelen:

  • Doorzichtigheid: je tandglazuur is bijna doorzichtig en bepaalt dus de tint van je volledige gebit.
  • Dikte: hoektanden hebben een dikke laag tandbeen waardoor ze sneller een gele kleur kunnen krijgen. Hierdoor kunnen verschillende tanden in je gebit van kleur verschillen.
  • Ouderdom: je tanden kunnen ook een gele kleur krijgen naarmate je ouder wordt. Je tandbeen wordt steeds dikker en de glazuurlaag steeds dunner door slijtage.

Externe factoren

Naast de natuurlijke tandkleur kunnen ook externe factoren een grote rol spelen. Jammer genoeg zijn er ook een heel aantal producten die zorgen voor het verkleuren van je tanden. We lijsten er hieronder een aantal voor je op.

  • Koffie, zwarte thee en rode wijn
  • Roken
  • Medicijnen

Er kunnen dus zowel natuurlijke als externe factoren ervoor zorgen dat je tanden verkleuren. Logisch toch dat heel wat mensen kiezen om hun gebit te laten bleken of bleachen.

3. Is het schadelijk voor je tanden?

Nee je tanden bleken is niet schadelijk, maar het is wel belangrijk dat de juiste producten en technieken worden toegepast. Gebruik dus niet zomaar eender welk bleekmiddel dat je online of in de supermarkt kan kopen. Laat je steeds adviseren en begeleiden door je tandarts. Sommige producten zijn namelijk onveilig en kunnen je gebit behoorlijk beschadigen. Dit kan wanneer:

  • de concentratie van het bleekmiddel te hoog is
  • het bitje niet goed om je tanden past

Wanneer dit gebeurt kan het op je tandvlees terechtkomen. De tandarts voorkomt dit. Bovendien kan hij/zij er steeds stoffen toevoegen die de gevoeligheid wegnemen en de stevigheid van je tanden verbeteren.

4. Voorwaarden om tanden te bleken

Laat je gebit eerst en vooral controleren door jouw tandarts. De tandarts kan beoordelen of je gebit in aanmerking komt voor een bleekproces. De belangrijkste factor is de gezondheid van je gebit. Dit moet perfect gezond zijn en vrij van gaatjes. De aanwezige vullingen mogen zeker niet lekken. Daarnaast kijkt de tandarts naar een aantal zaken:

  • Je tandarts zal de huidige kleur van je tanden beoordelen en de oorzaak van de verkleuring vaststellen.
  • Je mondhygiëne wordt beoordeeld.
  • Dan zal je tandarts kijken of het zinvol is om je gebit te bleachen en of het gewenste resultaat zelfs mogelijk is. Zijn je tanden verkleurd door ziektes of medicijnen? Dan is er een andere behandeling nodig.

Het is dus noodzakelijk om eerst een grondige controle te laten uitvoeren door je tandarts voordat je overgaat tot de bleaching.

5. Methodes om tanden te bleken

Tanden witten kan via verschillende methodes. Afhankelijk van de verkleuring en de staat van je gebit kan de behandeling drastisch verschillen. We maken een onderscheid tussen het bleachen van dode en levende tanden.

methoden tanden bleken

Levende tanden bleken van buitenaf

Bij de tandarts onderscheiden we twee manieren om levende tanden te witten:

  • Tanden bleken bij de tandarts zelf. De tandarts neemt alle voorzorgmaatregelen om je tandvlees te beschermen en brengt zelf het bleachingproduct aan op je gebit. Hij zorgt ervoor dat de tanden die niet gebleekt moeten worden, beschermd worden. Het duurt even voordat het product goed ingeweekt is. Daarom dat de tandarts een bleeklamp of laser gebruikt om het bleekproces wat te versnellen. Bij de tandarts is de aantasting van het glazuur minimaal tijdens het bleken.
  • Tanden bleken met een bleeklepel. De tandarts kan een bleeklepel maken, zodat je thuis je gebit kan bleken. Hij maakt een afdruk van je gebit en maakt hiervan dan een bleeklepel. Thuis draag je deze bleeklepel met waterstofperoxide enkele uren per dag, meestal ’s nachts. Het is wel heel belangrijk dat de lepel goed aansluit met je gebit. Wanneer de waterstofperoxide uitlekt, kan je tandvlees geïrriteerd raken.

Overweeg je je tanden te laten bleken bij een tandarts? Dat kan bij Tandarts Els Dermaut! Contacteer ons gerust voor meer informatie of een consultatie.

Dode tanden bleken van binnenuit

Wanneer de zenuwvezels en bloedvaatjes zijn afgestorven in de tand, dan kan de tandarts je gebit van binnenuit witten. De tandarts maakt je tand open. Vervolgens brengt hij of zij een papje aan met het blekende middel in de tand. Dan wordt de tand gesloten met een tijdelijke vulling. Deze methode bleekt je tanden binnen enkele dagen. Om de gewenste kleur te krijgen, kan het zijn dat het proces enkele keren herhaald moet worden. Uiteindelijk sluit de tandarts de tand af met een definitieve vulling, wanneer de gewenste kleur bereikt wordt.

Niet met de tandarts (af te raden)

Je neemt een risico als je beslist om op eigen houtje je gebit te bleken. Er zijn veel verschillende bleekproducten gemakkelijk verkrijgbaar in de winkel of via het internet. Deze producten zijn echter niet specifiek voor jouw gebit gemaakt.

  • De bleeklepel kan bijvoorbeeld niet goed aansluiten op je tanden. Dan kan de waterstofperoxide beginnen lekken en op je tandvlees terechtkomen. Dit leidt tot irritatie en pijn.
  • Sommige producten bevatten te hoge concentraties waterstofperoxide of werken helemaal niet goed. Dit vergroot de kans op schade aan je mond.
  • In de winkel kan je tandpasta vinden met zogenaamde witmakende stoffen. Deze kunnen in beperkte mate helpen met het witter maken van je gebit, maar je moet ermee opletten. Deze tandpasta’s bevatten microdeeltjes die het glazuur schuren. Hiermee krijg je bepaalde vlekken weg, maar de deeltjes kunnen op termijn het tandoppervlak beschadigen. Je krijgt van whitening tandpasta’s dus eerder schonere tanden en een schoon gebit ziet er witter uit. Maar dit is niet hetzelfde effect dat je zou krijgen bij het effectief witten van je gebit.

Het is dus af te raden om zelf je tanden te witten zonder begeleiding van een tandarts.

6. Duur van een bleekbehandeling

De lengte van de behandeling varieert afhankelijk van de toegepaste methode. Je kan bij het thuisbleken binnen de twee weken het resultaat al bereiken. Wanneer je bij de tandarts je gebit laat bleachen, dan is het afhankelijk van de tijd tussen de afspraken. De volledige procedure zal enkele uren in beslag nemen.

7. Tanden bleken bij Tandarts Els Dermaut

Benieuwd naar onze manier van tanden bleken? Bekijk dan zeker deze video!

Overweeg je een behandeling aan te gaan, of wens je meer informatie over onze aanpak? Neem gerust contact met ons op, we beantwoorden graag al je vragen.

8. Nadelen van tanden bleken

Veiligheid voor de tanden

Het effect van tanden bleachen is tijdelijk. Het bleachen zorgt ervoor dat je tandglazuur en tandbeen poreuzer wordt. Na elke bleaching wordt je gebit dus gevoeliger voor nieuwe verkleuringen. Dit kan een vicieuze cirkel worden. Je tandarts kan je helpen met het inschatten van de risico’s bij het bleken van het gebit.

Verder wordt je gebit tijdens het bleekproces wat gevoeliger voor koude en warmte. Deze gevoeligheid verdwijnt na enkele weken weer. Dit kan grotendeels voorkomen worden door de bleeklepel minder lang te dragen, of wat langer te wachten met het dragen van de bleeklepel.

Kan je alles eten en drinken tijdens de behandeling?

We haalden eerder al aan dat je tandglazuur poreuzer wordt door het bleken. Het glazuur zal zich op termijn wel herstellen, maar gedurende de behandeling ben je toch beter voorzichtig. We raden aan om tijdens het bleekproces bepaalde voeding en drank te vermijden. Hier heb je alvast een lijstje van te mijden eten en drinken:

  • Koffie;
  • Thee;
  • Rode wijn;
  • Koolzuurhoudende frisdranken;
  • Citrusvruchten en hun sappen;
  • Etenswaren die kleurstoffen bevatten.

Verder is het sterk af te raden om te roken tijdens de behandeling.

9. Na de behandeling

Na het bleken van je tanden is het belangrijk om op te letten met wat je eet en drinkt. Koffie, zwarte thee, rode wijn, frisdranken, vruchtensapjes en etenswaren met veel kleurstoffen kunnen ervoor zorgen dat het resultaat enorm anders uitdraait. De tandarts kan je na het tanden bleken aanraden om een aangepaste en beschermende gel te gebruiken. Door het bleachen zijn er namelijk kleine holtes onstaan die je moet afdekken, anders zouden je tanden namelijk opnieuw kunnen verkleuren.

10. Tanden bleken = permanent?

Het resultaat na een bleaching is niet altijd permanent. Na een tijdje kunnen je tanden weer beginnen te verkleuren, en zeker wanneer je rookt kan dit proces versnellen. Daarnaast gaat de vorming van het tandbeen gewoon door en dit kan je moeilijk tegenhouden. Je tanden worden dus van nature geler of ze gebleekt zijn of niet. Om de witte kleur te behouden kun je regelmatig deze behandeling herhalen.

11. Prijs tanden bleken

Hoeveel je exact voor een bleaching betaalt, hangt af van het aantal sessies dat je nodig hebt en we in rekening brengen. Wil je meer informatie? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

12. Tanden bleken in Wenduine

Denk je eraan om je gebit te bleachen? Woon je in de buurt van Wenduine, De Haan of Zuienkerke? Tandarts Els Dermaut helpt je met plezier verder. Neem gerust contact op. Bezoek onze contactpagina hier.

Lees zeker ook: