Waarom jij een gebitsreiniging moet laten uitvoeren

professionele gebitsreiniging banner

Je kan zelf allerlei zaken ondernemen om je gebit goed te reinigen. Zo kan je je tanden minstens tweemaal per dag grondig poetsen, je tandenborstel regelmatig vervangen, flossen en spoelen met mondspoelmiddelen. Maar, hoe goed je ook probeert, er zullen altijd plaatsen zijn die je niet volledig schoon krijgt. Dan kan een professionele gebitsreiniging de oplossing zijn. Ontdek in dit artikel wat deze gebitsreiniging is en waarom het een goed idee is deze op regelmatige basis te laten uitvoeren.

Waarom een gebitsreiniging nuttig is

Hoe vaak en hoe grondig je ook poetst, er blijven altijd plaatsen over waar je niet goed bij kan. Op deze plaatsen kan er zich tandplak ophopen. Tandplak is en kleverige laag die achterblijft op je tanden en bestaat uit bacteriën, speeksel en voedselresten. Als tandplak niet goed verwijderd wordt, zullen deze overschotten aan tandplak op termijn verkalken en tandsteen vormen. Ook kan er cariës ontstaan. Tandsteen is een harde laag op je tanden die niet meer eenvoudigweg kan verwijderd worden door middel van een grondige poetsbeurt. Wanneer tandsteen niet wordt weggehaald, kunnen er tandvleesziekten optreden. Enkele voorbeelden van dergelijke ziektes zijn gingivitis en in een verder stadium paradontitis.

Het hoeft echter allemaal zo ver nog niet te komen. Tandvleesproblemen kunnen makkelijk beperkt worden met een professionele gebitsreiniging. Zo’n grondige gebitsreiniging maakt je gebit helemaal schoon en zorgt ervoor dat tandsteen geen schijn van kans meer maakt.

Wat gebeurt er tijdens zo’n professionele gebitsreiniging

Tijdens een gebitsreiniging gaat je tandarts of mondhygiënist tandplak en tandsteen waar jij niet goed aan kunt verwijderen. Daarnaast gaat hij of zij controleren of je gebit nog gezond is en of er geen tandbederf of onopgemerkte ontstekingen aanwezig zijn.

Concreet verloopt een professionele gebitsreiniging als volgt:

  1. Verwijderen van tandplak en tandsteen. Allereerst worden de resten tandplak en tandsteen weggeschraapt. Het grootste deel wordt verwijderd met specifieke apparatuur, de kleine hardnekkige resten worden weggewerkt met een handinstrument.
  2. Polijsten. In deze stap maakt de tandarts of mondhygiënist de tanden mooi glad en verwijdert hij of zij mogelijke vlekken of ruwe plekjes. Dit proces wordt uitgevoerd met behulp van een borstelt of een rubbercup, samen met polijstpasta.
  3. Advies. In de meeste gevallen stuurt je tandarts je naar huis met een aantal tips om je gebit nog gezonder te houden.

professionele gebitsreiniging infograph

Over het algemeen doet een gebitsreiniging geen pijn. Heb je gevoelige tanden? Dan kan het zijn dat je er wel wat last van ondervindt. Maar, hoe beter je je gebit verzorgt, hoe sneller de professionele reiniging verloopt en hoe kleiner de kans dat je pijn ondervindt.

De voordelen van een grondige reiniging van het gebit

Een professionele gebitsreiniging is essentieel om je gebit gezond te houden. Niet alleen word je verlost van tandplak en tandsteen, het draagt ook bij tot de volgende voordelen:

  • Gaatjes en tandbederf worden voorkomen. Tandplak en tandsteen hebben een rechtstreeks verband met tandbederf. Door je gebit regelmatig te laten reinigen, verminder je het risico op cariës of tandbederf.
  • Minder tandvleesontstekingen en -aandoeningen. Een gebitsreiniging verkleint ook het risico op tandvlees aandoeningen, zoals gingivitis en parodontitis. Het helpt het tandvlees gezond te houden en voorkomt verdere complicaties.
  • Een frissere adem. De bacteriën die in tandplak of tandsteen zitten zorgen soms voor een minder frisse adem.
  • Een goede mondgezondheid. Verschillende onderzoeken hebben reeds een verband aangetoond tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid van mensen. Een grondige reiniging op regelmatige basis laten uitvoeren versterkt dit verband vervolgens alleen maar.

Hoe vaak moet je je gebit grondig laten reinigen?

Een gebitsreiniging is geen eenmalige behandeling. Hoe vaak je je tanden moet laten reinigen door je tandarts hangt echter af van allerlei factoren. Geen enkele mond is namelijk hetzelfde. Je tandarts of mondhygiënist kent jouw gebit het beste, dus luister vooral naar zijn of haar adviezen. Om toch een houvast te bieden: wij raden aan om je gebit minstens eens per jaar professioneel te laten reinigen. Heb je diabetes, of ben je zwanger? Dan is het aangeraden om regelmatiger een gebitsreiniging te laten uitvoeren.

Het is echter geen vervanging van de dagelijkse poetsbeurten die je onderneemt om je gebit proper en gezond te houden. Een professionele gebitsreiniging dient als aanvulling. Wanneer je je eigen mondverzorging bundelt met de professionele zorg van de tandarts, zal jouw gebit stralend en gezond blijven. Hieronder vind je alvast enkele tips terug.

Lees zeker ook: