Hoe de juiste tandenborstel kiezen?

De juiste tandenborstel kiezen: hoe doe je dat?
Iedereen weet dat er verschillende soorten tandenborstels zijn. De meeste mensen maken ondertussen al gebruik van een elektrische tandenborstel in plaats van een manuele. Maar hoe zorg ik er nu voor dat ik de juiste keuze maak?

Manuele of elektrische tandenborstel?

De laatste jaren, poetsen steeds meer mensen hun tanden met een elektrische tandenborstel, maar is dit ook de beste keuze? Uit onderzoek blijkt dat een elektrische tandenborstel veel efficiënter poetst. Daarom raden vele tandartsen de dag van vandaag een elektrische tandenborstel aan. Ook bij jonge kinderen. Maar waar dien je nu rekening mee te houden bij het kiezen van een tandenborstel?

Roterende of sonische tandenborstel?

Er bestaan momenteel twee soorten elektrische tandenborstels: de roterende of de sonische borstel.

Een roterende of oscillerende borstel wil zeggen dat de borstelkop aan een hoge snelheid ronddraait. Hieronder bestaan er ook nog twee versies. Zowel de 2D als 3D techniek. Bij de 2D techniek hebben we enkel de borstelkop die roteert. Bij de 3D techniek, zien we zowel de rotatie als pulsatie van de borstelkop.

Bij de sonische tandenborstel zien we geen ronde maar een ovale borstelkop. Dit zorgt ervoor dat je dezelfde bewegingen krijgt als bij een handtandenborstel en je dus wel meerdere tanden tegelijkertijd kan poetsen. Dit zorgt er dan wel weer voor dat we moeilijker achterin raken bij de kiezen.

Daarnaast bieden vele merken ook verschillende borstelkoppen aan met elk hun eigen functies.

Poetsstanden: 

 • Standaard: dagelijks gebruik
 • Gevoelige: extra zachte reiniging om gevoelige zones te poetsen
 • Wittere tanden: om verkleuringen van je tanden te poetsen
 • Intens: voor een extra grondige reiniging
 • Tong: om je tong op een fijne manier te poetsen
 • Massage: om je tandvlees te masseren om zo ontstoken tandvlees te helpen genezen

Infographic juiste tandenborstel

Enkele handige functies

Daarnaast kan je ook kiezen voor een elektrische tandenborstel met enkele extra functies. Hieronder vind je een lijst terug met enkele handige functies waarop je kan letten bij het kopen van een nieuwe tandenborstel.

 • Timer: geeft aan wanneer de poetstijd van 2 minuten verstreken is.
 • Poetsdruksensor: waarschuwt wanneer je je tanden te hard poetst.
 • Opzetborstel vervangingsindicator: geeft aan wanneer het opzetstuk vervangen moet worden. Dit doe je best om de drie maanden.
 • Smart-functie: tandenborstels met een smart-functie kunnen via bluetooth verbonden worden. Deze app houdt je poetsgedrag bij.
 • Batterij-indicator: deze functie geeft aan wanneer het tijd is om de batterij van de tandenborstel op te laden.

Zo, nu heb je al een beter idee van welke tandenborstel voor jou het beste is. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je met veel plezier verder!

Lees ook: