Tandverzekering: hoe kies je de juiste verzekering?

tandverzekering banner

Iedereen weet dat je (verplicht) minstens 1 of 2 keer per jaar op tandartsbezoek moet om je gebit te beschermen. Maar toch vergeten we soms dat we ons kunnen verzekeren tegen tandkosten. In België zijn tandverzekeringen nog niet helemaal gekend bij het grote publiek. Dat is jammer en onterecht. Tandkosten kunnen hoog oplopen en een groot deel van het budget innemen. De wettelijke ziekteverzekering dekt niet alle tandzorgen, dus een extra tandverzekering kan zeker geen kwaad. Hiermee kan je onaangename verrassingen voorkomen, zoals hoge rekeningen van tandartsbehandelingen.

Extra bescherming van het gebit door een tandverzekering

We krijgen allemaal maar één gebit, dus we dragen er best goed zorg voor. Sommige tandzorgen zijn echter niet gedekt door de wettelijke ziekteverzekering. Denk bijvoorbeeld aan een beugel voor de kinderen. Ook complexe tandingrepen kunnen de rekening snel de hoogte injagen. Dan is het best dat je verzekerd bent tegen deze hoge facturen. Al is het maar om je te verzekeren voor de toekomst. Je weet namelijk nooit wat er zal gebeuren en een ongeval is snel gebeurd.

Je hoeft niet per se een slecht gebit te hebben om een tandverzekering af te nemen. Stel ook je tandartsbezoeken niet uit. Je gebit laat je best 1 of 2 keer per jaar controleren door een tandarts, dan kunnen eventuele problemen voorkomen of opgelost worden. Een tandverzekering kan deze bezoeken vergoeden. Zo heb je niet alleen een lagere rekening, maar ook een gebit waar je langer plezier aan zal hebben.

Welke tandverzekering neem je best?

Heel wat verzekeringsmaatschappijen of ziekenfondsen bieden tandverzekeringen aan. Toch is de ene tandverzekering de andere niet. Hier zijn alvast enkele puntjes waar je best op let om de juiste keuze te maken.

Wat wordt er precies gedekt/vergoed?

Niet elke tandverzekering dekt dezelfde kosten. Het is noodzakelijk om precies te weten wat er in de algemene voorwaarden en kleine lettertjes staat. Dan weet je wat er exact gedekt wordt door de verzekering. Meestal worden de kosten van een standaardbehandeling, zoals het jaarlijks tandartsbezoek, vergoed. De meeste tandheelkundige behandelingen komen in aanmerking voor een vergoeding. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van vullingen, kronen of bruggen. Controleer ook of noodgevallen gedekt zijn. Bij een ongeval kunnen de tanden of mond ernstig beschadigd zijn, zodat je dringend medische zorg nodig hebt. Sommige (duurdere) tandverzekeringen bieden wereldwijd tandheelkundige dekking.

Wat is de maandelijkse premie voor de tandverzekering?

De maandelijkse premie verschilt per verzekeraar. Tijdens het vergelijken van de verschillende verzekeringen, zal dit dan ook een van de eerste dingen zijn die je zal bekijken. Niet alle verzekeraars tonen direct wat de premie zal zijn die je moet betalen. Deze premie kan afhankelijk zijn van bijvoorbeeld je leeftijd, of de huidige conditie van je gebit. Bepaalde instapvoorwaarden kunnen uitsluitingen of beperkingen bevatten, afhankelijk van de staat van het gebit. Sommige verzekeraars laten je eerst een tandcontrole uitvoeren, dan bepalen ze de hoogte van je maandelijkse bijdrage.

Wat is de wachttijd voor je behandeling?

Vaak krijgen bepaalde behandelingen een wachttijd van de verzekeraars. Stel dat je een orthodontische behandeling wil ondergaan, maar de verzekering heeft een wachttijd van 36 maanden voor zo’n behandeling. Dan zal je dus minstens 36 maanden moeten wachten om aanspraak te maken op een vergoeding voor een orthodontische behandeling. Sluit deze verzekering dus voldoende op voorhand af, zeker voor kinderen. Op die manier kan je voorkomen dat je toch nog een hoge rekening gepresenteerd krijgt, wanneer je kind een beugel nodig zou hebben.

Houd rekening met het percentage van de vergoedingen van rekeningen

Controleer hoeveel procent van de rekeningen vergoed zal worden door de verzekeraar. Niet elke verzekeraar vergoed evenveel procent. De ene tandverzekering zal 75-80% vergoeden, terwijl de andere de volledige rekening vergoedt. Uiteraard zal de premie hoger liggen wanneer de volledige som terugbetaald wordt. Check ook het maximumbedrag per kalenderjaar dat de verzekeraar zal uitkeren.

Controleer op dubbele dekkingen

Ga vooraf goed na of je voor bepaalde zaken al verzekerd bent. Zo voorkom je dat je twee keer voor iets zal betalen. Je kan bijvoorbeeld al verzekerd zijn voor gezondheidszorg bij jouw werkgever.

Lees zeker ook: