Mondwater is een goede aanvulling voor een goede tand- en mondhygiëne. Veel mondspoelmiddelen beweren dat ze gaatjes en tandplak kunnen voorkomen of een frisse adem veroorzaken. Bij heel wat mondwaters is dit ook effectief het geval, toch kan het niet alles voorkomen. Bij verkeerd gebruik kunnen mondspoelmiddelen zelfs meer schade dan goed berokkenen.
Wanneer je een normaal gebit hebt, dan is een mondspoelmiddel meestal niet nodig. De goede gewoonte om de tanden tweemaal per dag te poetsen is voldoende.
Heb je toch problemen met je gebit, ga dan eerst langs bij jouw tandarts. Die kan adviseren of mondwater aan de orde is. Via deze link maak je snel een afspraak in de praktijk in Wenduine.
In dit artikel geef ik een antwoord op de meest gestelde vragen over mondwater.
1. Hoe gebruik je mondwater?
De gouden regel bij elke inname van een medisch middel is het volgen van de gebruiksaanwijzing of bijsluiter. Verder kan jouw tandarts de nodige instructies geven.
Niet elke soort mondwater mag je elke dag nemen. Sommige spoelmiddelen bevatten chloorhexidine en mag je slechts 1 tot 2 weken gebruiken. Langer kan het schade toebrengen in je mond.
Gebruik je toch mondwater? Let dan op volgende punten:
- Neem het mondspoelmiddel 2 of 3 keer per dag.
- Hou het mondwater minstens een halve minuut tot een volle minuut in je mond. Laat het terwijl goed rondgaan, zodat je volledige mond in contact komt met het product.
- Vervolgens spuw je het product weer uit. Slik het zeker niet in.
- Mondwater heeft het beste effect bij gebruik na het poetsen van je tanden.
- Ten slotte is het aan te raden om minstens een halfuur te wachten met eten, drinken en roken na gebruik. Anders gaat de effectiviteit achteruit.
2. Ik heb last van een slechte adem, kan een mondspoelmiddel mij hierbij helpen?
Probeer altijd na te gaan wat je slechte adem veroorzaakt. Je tandarts kan je hier zeker verder mee helpen. Vaak gaat het om bacteriën op de tong die je kan wegschrapen met een tongreiniger.
Mondwater kan zeker helpen om een slechte adem te verhelpen, maar lost daarmee niet altijd het probleem op. Een frisse smaak in je mond staat niet gelijk aan een frisse adem. Er zijn mondspoelmiddelen op de markt met een antibacteriële werking op basis van chloorhexidine. Deze producten kunnen effectief zijn tegen een slechte adem. Bedenk wel dat deze producten slechts tijdelijk gebruikt mogen worden.
Indien de slechte adem aanhoudt na gebruik van mondspoelmiddelen, ga dan zeker eens langs bij je tandarts. Mogelijk heb je een ander medisch probleem of een tandinfectie. Lees hier verder voor meer info over een slechte adem.
3. Kunnen mondspoelmiddelen mijn tanden witter maken?
Er zijn mondspoelmiddelen op de markt die beweren dat ze je tanden witter kunnen maken of verdere verkleuring kunnen voorkomen. Deze claims zijn echter met een serieuze korrel zout te nemen. Momenteel bestaat er geen mondwater waarvan deze werking wetenschappelijk is bewezen.
Mondspoelmiddelen kunnen echter wel helpen om verkleuring te verminderen van etensresten, rode wijn en koffie. Ze kunnen deze voorkomen of verwijderen, maar hebben geen effect op de kleur van de tand zelf. Er zijn andere methoden om je tanden witter te maken.
4. Kan je gaatjes voorkomen met mondwater?
Je kan gaatjes voorkomen als je een spoelmiddel met fluoride gebruikt. Meestal worden deze gebruikt als aanvulling bij het tandenpoetsen. Tandplak verwijderen gaat nog altijd het best via traditioneel poetsen met een fluortandpasta. Het voordeel hierbij is dat je de tandplak mechanisch verwijderd en dat de fluoriden langer op het tandglazuur blijven. Een mondspoelmiddel blijft doorgaans maximum een minuut in de mond vooraleer het uitgespuwd wordt.
Bij mensen die een hogere kans hebben op gaatjes, kan mondwater een goede aanvulling zijn bij het poetsen. Deze personen hebben een verhoogde kans op gaatjes:
- Personen die een vaste beugel dragen
- Mensen met beginnende gaatjes of een afwijking in de glazuuropbouw
- Wanneer je gaatjes in de tandwortel wil voorkomen
- Personen die last hebben van gevoelige tanden door teruggetrokken tandvlees
Ten slotte kan mondwater met fluoride een goede aanvulling zijn voor jonge kinderen die nog niet in staat zijn de eigen tanden goed te poetsen. Let wel op, het is niet aan te raden om deze producten te geven aan kinderen onder de zes jaar. Bij hen bestaat het risico dat ze het mondwater inslikken.
5. Helpt mondwater tegen tandplak en een tandvleesontsteking?
Voor elk mondspoelmiddel dat beweert dat het je tanden witter kan maken, bestaat er een product dat claimt dat het tandplak tegen kan gaan of een tandvleesontsteking kan oplossen. Opnieuw is dit onvoldoende wetenschappelijk bewezen of dit een extra voordeel biedt ten opzichte van traditioneel poetsen.
Mondwater blijft niet lang genoeg aanwezig in de mond om tandplak of een ontsteking aan te pakken. Meestal komt het zelfs niet onder het tandvlees en daar zit nu net de ontsteking.
Een tandvleesontsteking of tandplak voorkom je het best door je tanden tweemaal per dag te poetsen. Je kan je tanden extra reinigen door tussen de tanden te flossen en zo tandplak te verwijderen die anders moeilijk bereikbaar is. Meer info over het voorkomen van een tandvleesontsteking, vind je hier.
Zo, hier heb ik al vijf grote vragen rond mondwater beantwoord. Aarzel zeker niet om verdere vragen te stellen in de praktijk in Wenduine. Heb je andere problemen met je gebit? Of wil je op jaarlijkse controle komen? Maak dan snel een afspraak om eventuele problemen te voorkomen.