Tandkronen

Tandkroon plaatsen bij de tandarts

Wat zijn tandkronen?

Dankzij een tandkroon wordt de oorspronkelijke vorm en functie van uw tand hersteld. Het is een soort van vaste prothese die bevestigd wordt aan de bestaande tanden. De tandkroon vormt een soort ‘hoedje’ over uw tand of kiest. Hierbij slijpt de tandarts een deel van de tandarts weg totdat er een stomp overblijft. Hierover wordt een porseleinen, of in sommige situaties een kunsthars, kroon gecementeerd. Wanneer laat u best een tandkroon plaatsen? Indien uw tand zodanig is aangetast dat een gewone vulling niet meer voldoet dan zal de tandarts opteren voor een kroon. Dit is een duurzame oplossing.

Belang tandkroon

Er kan ook om esthetische redenen gekozen worden voor een kroon. Indien u last heeft van erge verkleuring of ongunstige stand/ vorm van uw tand dan kan de tandarts ook in dit geval opteren voor een tandkroon.

Soorten materialen

Een tandkroon wordt vervaardigd uit verschillende soorten materialen, dit hangt af van hun toepassing.

  • Porselein: tandkleurig en natuurlijk uitzicht.
  • Metaal: sterk maar bruikbaar achteraan in de mond
  • Porselein en metaal: bovenop de metalen onderstructuur wordt een tandkleurige afwerking in porselein geplaatst.
  • Porselein en zirconium: het parelwitte zirconium zal na enige tijd niet zwart verkleuren ter hoogte van het tandvlees.

Tandkroon laten plaatsen

Hoe verloopt een behandeling met tandkronen? De tandarts start met het slijpen van uw tand onder plaatselijke verdoving. Hierbij wordt een deel van de tand weggewerkt om ruimte te maken voor de kroon. Daarna maakt de tandarts een afdruk voor de vervaardiging van de onderstructuur. In afwachting wordt er een tijdelijke tandkroon geplaatst.

Hierna wordt de beetregistratie vastgelegd. Aan de hand van een afdruk van de tegenoverliggende kaak. Hierdoor kan de tandarts zowel de hoogte als de vorm van de kroon bepalen. Is de kroon aanwezig vooraan in de mond, dan kiest u ook nog even de juiste kleur. Ten slotte plaatst de tandarts de definitieve tandkroon. Hiervoor maken we gebruik van snel hardende cement. Het is belangrijk om je tandkroon te onderhouden. Uw tandkroon helpt u natuurlijk niet tegen tandbederf. Poets uw tandvlees rondom de kroon extra aandachtig en maak gebruik van flosdraad om ook de randen schoon te houden.