Tanden verzegelen

Tanden verzegelen bij de tandarts

Wat is tanden verzegelen?

Bij het verzegelen of sealen van tanden zal de tandarts groefjes en puntjes in tanden afdichten door middel van een beschermend laagje kunststoflak. Deze behandeling wordt vooral bij kinderen uitgevoerd. De tandarts kiest ervoor om deze behandeling uit te voeren als de groeven sterk uitgesproken zijn. Hierdoor blijven tandplak of voedselrestjes gemakkelijk zitten. De tandarts plaatst dan een laagje over de groeven waardoor de tanden gemakkelijker gepoetst kunnen worden. Zo kan er zo minder vuil achterblijven en verkleint de kans op gaatjes.

Waarom tanden verzegelen?

De beschermende sealing beschermt tanden tegen het innestelen van bacteriën, waardoor de kans op cariës afneemt. Verzegelen is vooral aangewezen na het doorbreken van blijvende kiezen. Dit gebeurt bij kinderen meestal rond de leeftijd van 6 jaar. Het is belangrijk om tijdig in te grijpen, zo voorkom je gaatjes.

De behandeling

De behandeling doet geen pijn en duurt een paar minuten per kies. Tijdens de behandeling zal de tand ook niet verdoofd worden. Wel kan de beschermende lak in het begin soms een beetje een rare smaak afgeven. Het sealen heeft geen effect op het kauwen; uw kind zal niet merken dat een kiesje verzegeld is.

De tandarts reinigt de groef met een klein boortje. Dit om zeker te zijn dat er geen tandbederf meer zit onder de groef. Hierna moet de tand droog blijven zodat het sealing kan aangebracht worden en blijven kleven. Het laagje moet vervolgens even uitharden. Daarvoor gebruikt de tandarts een blauwe lamp. Elke 6 maanden controleert de tandarts het laagje op de tand(en). Indien nodig kan dit laagje ook af en toe vernieuwd worden