Tanden verzegelen

Tanden verzegelen bij de tandarts

Wat is tanden verzegelen?

Bij het verzegelen of sealen van tanden zal uw tandarts groefjes en puntjes in uw tanden afdichten door middel van tandvulling. Deze behandeling wordt voornamelijk bij kinderen uitgevoerd. De tandarts kiest ervoor om deze behandeling uit te voeren als de groeven sterk uitgesproken zijn. Hierdoor blijven tandplak of voedselrestjes gemakkelijk zitten. De tandarts plaatst een laagje over de groeven waardoor u uw tanden gemakkelijker kan poetsen. Daarnaast kan er zo ook minder vuil achterblijven en heb je minder kans op gaatjes.

Waarom tanden verzegelen?

Een tand wordt pas definitief gesealed of verzegeld indien hij is doorgebroken. Dit komt voor op de leeftijd van zes jaar. Het is zeer belangrijk om tijdig in te grijpen, zo voorkom je gaatjes in de tanden.

De behandeling

Tijdens de behandeling zal de tand niet verdoofd worden. De tandarts reinigt de groef met een klein boortje. Hierdoor zit er geen tandbederf onder de groef. Daarna moet de tand droog gehouden worden met watjes. Vooraf wordt de tand behandeld met een blauwe geld, deze geld wordt hierna ook afgespoeld. Hierna moet de tand droog blijven zodat het laagje kan aangebracht worden en blijven kleven. Het laagje moet uitharen, hiervoor gebruikt de tandarts een blauwe lamp. Elke zes maanden controleert de tandarts het laagje op de tand(en). Indien nodig kan dit laagje ook af en toe vernieuwd worden.