Tandbruggen

Tandbrug plaatsen bij de tandarts

Wat is een tandbrug?

Bij tandverlies kan uw tandarts een tandbrug aanraden. Hierbij worden de tanden verbonden door middel van een brug. De tandarts plaatst hiervoor een tandkroon op de tanden. Als één of meerdere tanden ontbreken, dan kunnen de overgebleven tanden uit positie raken. Dit kan grote gevolgen hebben zoals een verandering van beet, verder tandverlies, tandbederf en tandvleesaandoeningen.

Voordelen tandbrug

Een tandbrug biedt heel wat voordelen voor mensen die tanden missen door gebitsaandoeningen, fracturen of verwondingen. Ga regelmatig op controle bij uw tandarts en zorg steeds voor een goede mondhygiëne. Zo zorgt u ervoor dat een tandbrug ongeveer 10 jaar kan meegaan. Een tandbrug bestaat twee tandkronen waarmee de brug aan beide zijden vastzit en een nagemaakte tand ertussen.

Soorten tandbruggen

Er zijn verschillende soorten tandbruggen. De drie meest voornaamste bruggen zijn:

  • Traditionele brug: meest voorkomende brug, wordt meestal gemaakt uit keramiek of porselein versmolten met metaal.
  • Vrij-eindigende brug: deze brug wordt gebruikt om tanden die zich aan éé kant bevinden vast te zetten.
  • Etsbrug: deze brug bestaat uit een porseleinen tand in een metalen frame, met vleugels aan beide kanten om aan de naastliggende tanden vast te maken.

Welke soort brug u ook nodig hebt, het succes hangt af hoe goed u zorg draagt voor de omringende tanden. We raden u aan om uw tanden tweemaal te poetsen en dagelijks te flossen. Maak gebruik van een zachte tandenborstel of een reiniger om het gebied tussen de tanden proper te houden.

Plaatsing tandbrug

Hoe plaatst uw tandarts de tandbrug? De tandarts start met tanden aan beide zijden van de brug te prepareren. Hierna wordt er een afdruk van het hele gebied gemaakt. De tandarts plaatst een tijdelijke brug van plastic of metaal. Tijdens het volgend bezoek verwijdert de tandarts uw tijdelijke brug en wordt de echte brug geplaatst en vastgezet.