Tandprothese

Nieuwe tandprothese

Bent u een groot aantal tanden kwijt? Dan is een tandprothese of een gebit een geschikte oplossing als vervanging. Een tandprothese bestaat in diverse maten en gewichten.

Vaste tandprothese (kronen & bruggen)

Een vaste tandprothese, beter bekend als kronen en bruggen, zit vast in uw mond. U zal deze soort prothese dus ’s avonds niet uitdoen. Indien er dus maar enkele tanden of kiezen vervangen moeten worden dan kiest de tandarts voor deze behandeling. Na de behandeling poetst u uw tanden net zoals u uw eigen tanden zou poetsen. Deze behandeling kost meer geld dan een losse tandprothese maar u heeft een groter voordeel op het gebied van duurzaamheid en smaakbeleving.

Losse tandprothese (kunstgebit)

Een losse tandprothese, beter bekend als kunstgebit, is een uitneembaar gebit. Het bestaat uit twee delen:

  • een kunststof plaatje dat tegen uw gehemelte kleeft en vast zit
  • een gedeelte voor uw onderste tanden in de vorm van een hoefijzer dat los zit en ruimte vrij heeft voor uw tong.

Wanneer u (bijna) geen eigen tanden meer heeft of als uw tanden zodanig beschadigd zijn dan raad de tandarts u aan om een kunstgebit aan te schaffen. Hoe moet u uw kunstgebit reinigen? Dit kan u best doen met een speciale protheseborstel en een aangepaste reiniger. Reinig uw kunstgebit dus niet met een gewone tandenborstel. Hierin zit schuurmiddel die de kunsthars zou kunnen beschadigen. Na het poetsen legt u uw kunstgebit best in een glas water of een bakje met reiniger. Zo kan uw kunstgebit een nacht trekken. Een losse tandprothese kan zowel in een volledige als een gedeeltelijke prothese voorkomen.

Klik tandprothese (klikgebit)

Een klik prothese, ook wel klikgebit genoemd, is een prothese dat aan twee of meerdere implantaten wordt bevestigd. Dit is afhankelijk van uw gebit en het aantal tanden. Net zoals een kunstgebit is een klikgebit uitneembaar en beschikt het over een aantal goede smaakeigenschappen. Dit soort tandprothese wordt aanbevolen aan iedereen die weinig of geen tanden meer heeft en geen losse tandprothese wilt. Het grote voordeel van een klikgebit is dat uw kaken minder slinken, geen ingevallen gezicht meer heeft en er geen plaatje aan uw gehemelte kleeft.

U kan uw klikgebit op dezelfde manier als uw kunstgebit reinigen, maar het is belangrijk om extra aandacht te besteden aan de reiniging van de implantaten. Aangezien uw implantaten in uw tandvlees zitten, kan u hier gemakkelijk ontstekingen oplopen. Een ultrasone tandenborstel kan u hier een oplossing in bieden.