≡ Menu

Tanden bleken in Wenduine: snel een witter gebit bij de tandarts

Tanden bleken

Je gebit bleken is tegenwoordig enorm populair. Iedereen wil graag een stralende glimlach met even witte tanden zoals de Hollywoodsterren. Maar tanden bleken, of bleachen, is niet zonder risico’s. Niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. Daarom is het belangrijk om eerst even met je tandarts af te stemmen of je mond gezond genoeg is voor deze behandeling. Onveilige bleekprocessen kunnen immers schade aanbrengen aan je gebit en mond.

Kleur tanden

Kleur tanden

Je gebit is opgebouwd uit tandbeen en glazuur. Het tandbeen heeft de grootste invloed op de kleur van je tanden. Tandbeen heeft een bepaalde dikte en kleur. Deze kleur is genetisch bepaald. Sommige mensen hebben hierdoor van nature een witter gebit dan anderen.

Glazuur heeft ook een kleine invloed op de tandkleur, maar de kleur van glazuur is zo goed als doorzichtig. Dus hoe dunner de laag, hoe geler het gebit zal worden. Hoektanden hebben bijvoorbeeld een dikkere laag tandbeen dan de rest van het gebit. Hierdoor zien ze er vaak geler uit dan de overige tanden.

Waardoor wordt het gebit donkerder?

Tandplak is de grootste factor waardoor de tanden donkerder worden. Op zich is tandplak eerder een wit-gele laag op de tanden. Door kleurstoffen uit voeding en drank kan deze tandplak donkerder worden. De grootste boosdoeners zijn hier koffie, thee en rode wijn. Maar door langdurig te roken, kunnen je tanden ook donkerder worden. Dagelijks twee keer de tanden poetsen kan je al een heel eind vooruit helpen.

Naast de voedingsgewoonten speelt ook leeftijd een rol bij de verkleuring van de tanden. Hoe ouder je wordt, hoe donkerder je tanden worden. Aangezien de vorming van tandbeen altijd doorgaat, wordt de laag dikker naarmate je ouder wordt. Het glazuur wordt in tegenstelling tot het tandbeen juist dunner door slijtage. Het is vatbaarder voor barsten, waardoor de kleurstoffen uit eten en drinken juist sneller in het gebit of kiezen dringen.

Voorwaarden om tanden te bleken

Laat je gebit eerst en vooral controleren door jouw tandarts. De tandarts kan beoordelen of je gebit in aanmerking komt voor een bleekproces. De belangrijkste factor is de gezondheid van je gebit. Dit moet perfect gezond zijn en vrij van gaatjes. De aanwezige vullingen mogen zeker niet lekken.

Verder zal de tandarts de huidige kleur van je tanden beoordelen en de oorzaak van de verkleuring vaststellen. Je mondhygiëne wordt beoordeeld. Dan zal je tandarts kijken of het zinvol is om je gebit te bleachen en of het gewenste resultaat zelfs mogelijk is. Zijn je tanden verkleurd door ziektes of medicijnen, dan zal een andere behandeling nodig zijn. Het is dus noodzakelijk om eerst een grondige controle te laten uitvoeren door je tandarts voordat je overgaat tot de bleaching.

Methodes om tanden te bleken

Tanden witten kan via verschillende methodes. Afhankelijk van de verkleuring en de staat van je gebit kan de behandeling drastisch verschillen. We maken een onderscheid tussen het bleachen van dode en levende tanden.

Levende tanden bleken van buitenaf

Bij de tandarts onderscheiden we twee manieren om levende tanden te witten:

 • Tanden bleachen bij de tandarts zelf
  De tandarts neemt alle voorzorgmaatregelen om je tandvlees te beschermen en brengt zelf het bleachingproduct aan op je gebit. Hij zorgt ervoor dat de tanden die niet gebleekt moeten worden, beschermd worden. Het duurt even voordat het product goed ingeweekt is. Daarom dat de tandarts een bleeklamp of laser gebruikt om het bleekproces wat te versnellen. Bij de tandarts is de aantasting van het glazuur minimaal tijdens het bleken.
 • Tanden bleken met een bleeklepel
  De tandarts kan een bleeklepel maken, zodat je thuis je gebit kan bleken. Hij maakt een afdruk van je gebit en maakt hievan dan een bleeklepel. Thuis draag je deze bleeklepel met waterstofperoxide enkele uren per dag, meestal ’s nachts. Het is wel heel belangrijk dat de lepel goed aansluit met je gebit. Wanneer de waterstofperoxide uitlekt, kan je tandvlees geïrriteerd raken.
Bleeklepel
Tanden bleken met behulp van een bleeklepel

Dode tanden bleken van binnenuit

Wanneer de zenuwvezels en bloedvaatjes zijn afgestorven in de tand, dan kan de tandarts je gebit van binnenuit witten. De tandarts maakt je tand open. Vervolgens brengt hij een papje aan met het blekende middel in de tand. Dan wordt de tand gesloten met een tijdelijke vulling. Deze methode bleekt je tanden binnen enkele dagen. Om de gewenste kleur te krijgen, kan het zijn dat het proces enkele keren herhaald moet worden. Uiteindelijk sluit de tandarts de tand af met een definitieve vulling, wanneer de gewenste kleur bereikt wordt.

Duur van een bleekbehandeling

De lengte van de behandeling varieert afhankelijk van de toegepaste methode. Je kan bij het thuisbleken binnen de twee weken het resultaat al bereiken. Wanneer je bij de tandarts je gebit laat bleachen, dan is het afhankelijk van de tijd tussen de afspraken. De volledige procedure zal enkele uren in beslag nemen.

Benieuwd naar het materiaal dat wij gebruiken? Bekijk dan zeker deze video!

Niet altijd bij een tandarts

Je neemt een risico als je beslist om op eigen houtje je gebit te bleken. Er zijn veel verschillende bleekproducten gemakkelijk verkrijgbaar in de winkel of via het internet. Deze producten zijn echter niet specifiek voor jouw product gemaakt. De bleeklepel kan bijvoorbeeld niet goed aansluiten op je tanden. Dan kan de waterstofperoxide beginnen lekken en op je tandvlees terechtkomen. Hierdoor kan je irritatie en pijn veroorzaken.

Sommige producten bevatten te hoge concentraties waterstofperoxide of werken helemaal niet goed. Zo kan je veel schade berokkenen aan je mond. Het is dus af te raden om zelf je tanden te witten zonder begeleiding van een tandarts.

Nadelen van tanden bleken

Veiligheid voor de tanden

Het effect van tanden bleken is tijdelijk. Het bleachen zorgt ervoor dat je tandglazuur en tandbeen poreuzer wordt. Na elke bleaching wordt je gebit dus gevoeliger voor nieuwe verkleuringen. Dit kan een vicieuze cirkel worden. Je tandarts kan je helpen met het inschatten van de risico’s bij het bleken van het gebit.

Verder wordt je gebit tijdens het bleekproces wat gevoeliger voor koude en warmte. Deze gevoeligheid verdwijnt na enkele weken weer. Dit kan grotendeels voorkomen worden door de bleeklepel minder lang te dragen, of wat langer te wachten met het dragen van de bleeklepel.

Kan je alles eten en drinken tijdens de behandeling?

We haalden eerder al aan dat je tandglazuur poreuzer wordt door het bleken. Het glazuur zal zich op termijn wel herstellen. We raden aan om tijdens het bleekproces bepaalde voeding en drank te vermijden. Hier heb je alvast een lijstje van te mijden eten en drinken:

 • Koffie;
 • Thee;
 • Rode wijn;
 • Koolzuurhoudende frisdranken;
 • Citrusvruchten en hun sappen;
 • Etenswaren die kleurstoffen bevatten.

Verder is het sterk af te raden om te roken tijdens de behandeling.

Andere methode

Whitening tandpasta

In de winkel kan je tandpasta vinden met zogenaamde witmakende stoffen. Deze kunnen in beperkte mate helpen met het witter maken van je gebit, maar je moet ermee opletten. Deze tandpasta’s bevatten microdeeltjes die het glazuur schuren. Hiermee krijg je bepaalde vlekken weg, maar de deeltjes kunnen op termijn het tandoppervlak beschadigen. Je krijgt van whitening tandpasta’s dus eerder schonere tanden en een schoon gebit ziet er witter uit. Maar dit is niet hetzelfde effect dat je zou krijgen bij het effectief witten van je gebit.

Tanden bleken in Wenduine

Denk je eraan om je gebit te bleachen? Woon je in de buurt van Wenduine, De Haan of Zuienkerke? Tandarts Els Dermaut helpt je met plezier verder. Neem gerust contact op. Bezoek onze contactpagina hier.

Lees zeker ook: